PORUKA SA SVJETSKOG EKONOMSKOG FORUMA:

'Ekonomska nejednakost dosegnula je opasnu razinu, bogati su još bogatiji. Imovina milijardera se udvostručila, a njihov broj raste'

16.01.2023 u 10:06

Bionic
Reading

'Svaki milijarder je neuspjeh javne politike', ističe nevladina organizacija Oxfam u izvješću objavljenom u prigodi otvorenja Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu u ponedjeljak, pozivajući na prepolovljenje njihova broja do 2030. zahvaljujući oporezivanju i zatim na njihovo dugoročno 'ukidanje'

'Ekonomska nejednakost dosegnula je krajnju i opasnu razinu', piše međunarodna organizacija u godišnjem izvješću o nejednakosti, prvog dana foruma u švicarskom zimovalištu Davosu gdje će tjedan dana raspravljati gospodarske i političke elite.

Zahvaljujući naglom rastu cijena na burzi, bogati su u zadnjih deset godina postali još bogatiji: na 100 dolara stvorenog bogatstva, 54,4 dolara završila su u džepovima jedan posto najbogatijih pojedinaca, a 70 centima je otišlo 50 posto siromašnih, ističe nevladina organizacija.

Imovina milijardera se udvostručila, a njihov broj raste, tvrdi Oxfam, čija je izvršna direktorica Gabriela Bucher pozvana na forum. 'Krajnja koncentracija bogatstva potkopava gospodarski rast, korumpira političare i medije, nagriza demokraciju i produbljuje nejednakost', piše organizacija

Ističe da su nejednakosti postale 'egzistencijalna prijetnja našim društvima, koja paralizira našu sposobnost da zaustavimo siromašenje' i 'prijete budućnosti planeta'. Kako navodi međunarodna organizacija, oporezivanje je 'presudno' za smanjenje broja milijardera na planetu i ne smije mimoići prihode i kapital najbogatijih.

Među mjerama koje se predlažu u izvješću jesu poseban porez na bogatstvo, porez na dividende te povećanje poreza na prihode od rada i kapitala jedan posto najbogatijih.

Uz to, 'super dobit' kompanija je na ciljniku Oxfama koji predlaže da se više oporezuju iznimno visoke dobiti, poput milijarda koje zadnjih mjeseci zarađuju naftne kompanije zahvaljujući eksploziji cijena energenata, u prilikama rata u Ukrajini. Te bi mjere, ocjenjuje nevladina organizacija, omogućile da se imovina i broj milijardera smanje na razinu iz 2012., prije nego se brojevi na uspnu do neba.