sve pod kontolom?

ECB pokušava dedramatizirati situaciju oko inflacije

  • Autor: Siniša Malus
  • Zadnja izmjena 08.10.2021 10:55
  • Objavljeno 08.10.2021 u 10:28
Christine Lagarde - ilustracija

Christine Lagarde - ilustracija

Izvor: EPA / Autor: ARMANDO BABANI

Trenutni rast stope inflacije u eurozoni uvelike je posljedica privremenih učinaka, koji će srednjoročno nestati, stoji u zapisniku sa sastanka Europske središnje banke (ECB) u rujnu. Istodobno, Upravno vijeće smatra da pooštravanje monetarne politike nije potrebno

Prema zapisniku s zadnjeg sastanka ECB-a, članovi su se složili da je povoljna monetarna politika ključna za ograničavanje negativnog utjecaja pandemije covida-19 na inflaciju. Osim toga, na sastanku je ocijenjeno da su rizici za gospodarski rast i dalje uravnoteženi, piše Reuters.

Upravno vijeće ECB-a ocijenilo je, među ostalim, da bi se gospodarski izgledi mogli pogoršati ako se zdravstvena situacija ponovno pogorša. Ekonomske prognoze također bi se pogoršale ako uska grla u opskrbnom lancu potraju i dalje od trenutnih očekivanja.

U rujnu je Upravno vijeće objavilo postupno smanjenje mjesečnih kvota za hitni program kupnje vrijednosnih papira u slučaju pandemije (PEPP), ali nije otkrilo kada i za koliko. Međutim, vijeće na sastanku nije interveniralo u kamatne stope.

  • +18
  • +15

Christine Lagarde, ECB

Izvor: EPA / Autor: ARMANDO BABANI