MONETARNA POLITIKA

ECB do jeseni gasi program poticaja gospodarstvu eurozone

14.04.2022 u 17:28

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) potvrdila je u četvrtak da će do jeseni ugasiti redovni program poticaja gospodarstvu eurozone, upozorivši ipak da rat u Ukrajini stvara neizvjesnost koja zahtijeva fleksibilnost monetarne politike

Banka je redovni program kupnje imovine (APP) uvela kako bi poduprla gospodarstvo i potaknula inflaciju nakon dužničke krize u zoni primjene zajedničke valute.

Potvrdili su da će u travnju kupiti obveznice u vrijednosti 40 milijardi eura, u svibnju smanjiti vrijednost programa na 30 milijardi i na 20 milijardi u lipnju.

Program će biti ugašen u trećem tromjesečju, poručili su, ne navodeći točan datum.

Krizni pandemijski program kupnje obveznica (PEPP), vrijedan 1.850 milijardi eura, ugašen je na kraju ožujka.

Gospodarstvo je izašlo iz krizne faze pandemije, a oporavak trenutno podupiru proračuske mjere i oslanjanje kućanstava na pandemijsku ušteđevinu, naglasila je na konferenciji za novinare nakon sjednice predsjednica banke Christine Lagarde..

Inflacija je značajno ojačala i ostat će visoka u idućim mjesecima, u prvom redu zbog naglog rasta cijena energije, a potom bi, prema tržišno baziranim pokazateljima, trebala blago oslabiti.

Iz banke su ujedno upozorili da ruska invazija na Ukrajinu predstavlja značajan rizik za gospodarski rast.

"Rizici proizišli iz pandemije oslabili su, ali rat bi mogao još snažnije utjecati na ekonomsku klimu i pogoršati ograničenja u ponudi", naglasila je

"Tvrdokorno visoki troškovi energije mogli bi u kombinaciji s pogoršanim očekivanjima pritisnuti potražnju i ograničiti potrošnju i ulaganja više no što se očekuje", upozorila je Lagarde.

Poremećaji u opskrbi ponovo su izazvali nestašicu sirovina, ambalaže i dijelova, a nagli rast cijena energije i sirovina prigušuje potražnju i koči proizvodnju.

"Kako će se situacija u gospodarstvu razvijati ovisi o tijeku sukoba, utjecaju važećih sankcija i mogućim novim mjerama", objasnila je Lagarde.

Monetarna politika ovisit će o gospodarskim pokazateljima, a banka će se u kreiranju monetarne politike i dalje voditi načelima fleksibilnosti, postupnosti i široke lepeze opcija, poručili su ističu.

ECB je potvrdio važeću ključnu kamatnu stopu od nula posto i kamatnu stopu na depozite od minus 0,5 posto.