NAKON POMOĆI BANKAMA

EBRD pomaže posrnule tvrtke u Istočnoj Europi

02.11.2009 u 10:38

Bionic
Reading

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pomoći će kompanijama u istočnoj Europi kojima prijeti otežan pristup kreditima, najavio je u razgovoru za njemački tisak bančin predsjednik Thomas Mirow

"Nakon što smo u velikoj mjeri stabilizirali posrnule banke u istočnoj Europi, sada se spremamo intenzivirati našu pomoć tvrtkama koje su se našle u problemima", kazao je Mirow u razgovoru za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt u izdanju od ponedjeljka.

"Cilj nam je omogućiti dodatne zajmove kompanijama u istočnoj Europi", dodao je.

Refinanciranje tih kompanija bit će glavni problem u istočnoj Europi u predstojeće dvije do tri godine, prognozira čelnik EBRD-a.

EBRD i Svjetska banka financijske su institucije koje su u posljednje vrijeme upozorile na opasnost od iscrpljivanja ponude kredita u istočnoj Europi.

Globalna kriza potaknula je neke financijske institucije i inozemne banke u istočnoj Europi i baltičkim zemljama da povuku sredstva iz regije.

"Gospodarski oporavak u istočnoj Europi bit će ugrožen ako ne uspijemo u dovoljnoj mjeri stabilizirati kompanije pogođene gospodarskom krizom", kazao je Mirow.

Ustvrdio je također da će gospodarstvima regije trebati najmanje tri godine da obnove razine rasta iz razdoblja prije krize.