SURADNJA ZABA-e i FINA-e

e-Račun zamjenjuje klasično izdavanje računa

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.02.2009 13:53
  • Objavljeno 09.02.2009 u 13:55
Zagrebačka banka

Zagrebačka banka

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Zagrebačka banka i FINA potpisale su Ugovor o poslovnoj suradnji za uslugu e-Račun u B2B segmentu poslovanja (poslovanje između tvrtki) kojim će se omogućiti razmjena elektroničkih računa između izdavatelja/dobavljača i naručitelja/kupca

Riječ je o internetskoj usluzi integriranoj s e-zaba poslovnim bankarstvom koja će omogućiti tvrtkama jednostavnu međusobnu elektroničku razmjenu računa te će se na brži i jednostavniji način upravljati poslovnim procesom izdavanja, zaprimanja te arhiviranja računa.

Drugim riječima, usluga će omogućiti automatsko slanje e-Računa u sustav i pripremu naloga za plaćanje kupljenih roba i usluga, što znači da kupac neće morati posebno popunjavati nalog za plaćanje, već će sustav automatski proslijediti prihvaćeni račun na plaćanje. Osim toga, usluga će doprinijeti bržoj komunikaciji između dobavljača i kupca u odnosu na klasični način poslovanja, bržoj naplati te boljoj financijskoj kontroli.

Dobavljač će u svakom trenutku moći saznati status poslanog računa, odnosno je li kupac prihvatio i platio, ili odbio e-Račun. Također će omogućiti arhiviranje računa u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Naime, svi računi, poslani i zaprimljeni, arhivirat će se u elektroničkom obliku zbog čega neće biti potrebno čuvati kopije računa, što će znatno smanjiti trošak arhiviranja te skratiti vrijeme pretraživanja računa. 

Zajednički poslovni potez Zagrebačke banke i FINA-e u potpunosti će redefinirati dosadašnje međusobno poslovanje tvrtki, a izračuni pokazuju da bi hrvatsko gospodarstvo kada se projekt e-Račun u potpunosti implementira, moglo godišnje ostvariti i do 900 milijuna eura ušteda. U Europskoj uniji procjene ušteda uvođenjem e-Računa penju se na impresivnih 243 milijarde eura godišnje. Također, procjenjuje se da bi broj računa u Hrvatskoj, koji bi se u budućnosti korisnicima slali elektronski, mogao biti oko 150 milijuna, od čega 100 milijuna prema građanima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi