faza ispitivanja

Dvije neobvezujuće ponude za dokapitalizaciju Croatia Airlinesa

23.12.2019 u 15:39

Bionic
Reading

Dvije neobvezujuće ponude stigle su u sklopu prethodne faze ispitivanja postojanja interesa potencijalnih investitora za sudjelovanjem u povećanju kapitala Croatia Airlinesa, izvijestila je u ponedjeljak ta tvrtka putem Zagrebačke burze

"Prethodna faza ispitivanja postojanja interesa potencijalnih investitora za sudjelovanjem u povećanju kapitala Croatia Airlinesa rezultirala je zaprimanjem dvije neobvezujuće ponude", navodi se u objavi nacionalnog zračnog prijevoznika, u kojoj se ne iznosi tko je dostavio neobvezujuće ponude.

Vlada je u veljači ove godine donijela odluku o pokretanju postupka traženja strateškog partnera i osnivanju Povjerenstva za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera Croatia Airlinesa.

Na natječaju za izbor financijskog savjetnika za dokapitalizaciju odabran je konzorcij predvođen Privrednom bankom Zagreb.

U rujnu je Vlada donijela odluku kojom se stvaraju prethodno potrebni uvjeti da se osigura postupak dokapitalizacije Croatia Airlinesa, kojom je utvrdila i da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, u suradnji s Ministarstvom državne imovine, Ministarstvom financija i Povjerenstvom za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera za Croatia Airlines, najkasnije do 31. prosinca ove godine treba predložiti Vladi model dokapitalizacije Croatia Airlinesa.

Provedba postupka dokapitalizacije mora započeti najkasnije 1. lipnja 2020. godine, uz otvoreni postupak u kojem će pravo sudjelovanja imati privatni investitori.

U sklopu te Vladine odluke iz rujna je i odluka o uplati predujma u korist nacionalnog zračnog prijevoznika od 250 milijuna kuna za stabilizaciju poslovanja prije dokapitalizacije.

Taj iznos utvrđen je na temelju analize manjka financijskih sredstava i plana korištenja tih sredstava, koju je izradio Croatia Airlines a prihvatilo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Isplata je predviđena u dva obroka - najmanje 100 milijuna kuna u 2019. godini, a preostali iznos do 250 milijuna kuna u 2020. godini. Prvi obrok, 100 milijuna kuna, Vlada je odobrila Croatia Airlinesu iz proračunske zalihe.