KREDA UPOZORAVA

Dužnici povukli tužbe, ali banke traže da im plate sudske troškove

15.02.2016 u 10:39

Bionic
Reading

Udruga Kreda u priopćenju za javnost požalila se na praksu banaka da traže naknadu sudskih troškova od dužnika koji su povukli tužbe za povrat preplaćenih kamata. 'Živimo u državi apsurda', zaključuju u Kredi

Prije donošenja zakonskog rješenja o konverziji kredita u švicarskim francima veći broj dužnika pokrenuo je privatne tužbe za povrat preplaćenih kamata. No kako je konverzija riješila i taj problem, dužnici su povukli tužbe.

Udruga Kreda tvrdi da tužene banke sada traže naknadnu svih sudskih troškova.

'Tužene banke traže naknadnu svih sudskih troškova iako su po presudi Visokog trgovačkog suda krive i pored toga što bi dužnici od njih imali pravo potraživati i zatezne kamate. Tako su dužnici, iscrpljeni od višegodišnje borbe s CHF-om, ponovo dovedeni pred velike troškove zbog nedorečenog zakona i pohlepe banaka. Dužnici su u ovakvu situaciju dovedeni protiv svoje volje, isključivo lošom primjenom i donošenjem nedorečenog zakona! I sada nakon svega treba platiti sudske troškove bankama koje su pravomoćno osuđene za nezakonito poslovanje?' priopćili su iz Udruge Franak.