PLAVI I ZELENI CVIJET

Dubrovniku i Varaždinu nagrade za uređenost

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.10.2012 10:14
  • Objavljeno 10.10.2012 u 09:00
Dubrovnik

Dubrovnik

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Najuređenija mjesta primorske Hrvatske ove su godine po ocjeni Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Dubrovnik, Vodice, Brela i Veli Lošinj, dok su to u kontinentalnoj Hrvatskoj Varaždin, Virovitica, Gospić i Prelog, objavili su danas iz Glavnog ureda HTZ-a, dodajući da će ta mjesta dobiti ovogodišnje nagrade Plavi odnosno Zeleni cvijet

Te nagrade HTZ već godinama dodjeljuje temeljem ocjenjivanja u sklopu svoje ekološko-edukativne akcije 'Volim Hrvatsku', a dobitnicima će biti uručene na posebnoj svečanosti idućeg tjedna u sklopu Dana hrvatskog turizma u Dubrovniku.

Nagrade Plavi i Zeleni cvijet dodjeluju se u četiri kategorije mjesta u primorskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj, ovisno o broju stanovnika.

U kategoriji najuređenijih primorskih mjesta iznad 10 tisuća stanovnika pobjednik je Dubrovnik, a Plave cvjetove dobit će još Zadar (drugo mjesto) i Umag (treći).

Zelene cvjetove u kategoriji mjesta iznad 30 tisuća stanovnika na kontinentu dobit će kao prvi Varaždin, te Osijek (drugo mjesto) te Slavonski Brod (treći).

Vodice su najuređenije primorsko mjesto u kategoriji od tri do deset tisuća stanovnika, a Plavi cvijet u toj će kategoriji dobiti i Novigrad (drugi) i Hvar (treći), dok su u kategoriji mjesta od tisuću do tri tisuće stanovnika Brela na prvom mjestu, na drugom Primošten i na trećem Selce.

Plavi cvijet u kategoriji primorskih mjesta do tisuću stanovnika ponijet će prvi Veli Lošinj, drugi Skradin i treća Maslinica.

U kategoriji uređenosti mjesta kontinentalne Hrvatske, pobjednici Zelenog cvijeta za ovu godinu u kategoriji mjesta od 10 do 30 tisuća stanovnika su Virovitica (prvo mjesto), Samobor (drugo) i Županja (treće), dok će u kategoriji mjesta od pet do deset tisuća stanovnika, uz prvi Gospić, nagradu dobiti još Novska kao drugoplasirana.

Pobjednik u kategoriji mjesta na kontinetnu do pet tisuća stanovnika je Prelog, a dobitnici Zelenog cvijeta u toj su kategoriji i Varaždinske Toplice na drugom te Buzet na trećem mjestu.

HTZ je danas objavio i pobjednike odnosno ovogodišnje dobitnike oznake kvalitete u kulturnom turizmu 'Doživi Hrvatsku-Experience Croatia', što su u kategoriji destinacija kulture Zagreb, kulturna ustanova Muzejsko-galerijski prostor Sveta srca iz Pule, kulturno događanje Sinjska alka, a za kulturni itinerer Barun Trenk u Tvrđavi Brod u Slavonskom Brodu.

Objavljena su imena i 24 dobitnika priznanja 'Djelatnik godine - Čovjek ključ uspjeha u turizmu 2012', a posebno priznanje ove godine dobiva barmen Danijel Furčić koji je ovih dana na Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvojio prvo mjesto kao najbolji u svojoj kategoriji pripravljanja koktela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!