VRHUNAC SEZONE

Dubrovnik i Hvar predvode turistički rast

Dubrovnik IMG_6232

Dubrovnik IMG_6232

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić/tportal

Ovogodišnji srpanj bolji je od prošlogodišnjeg - i u dolascima i u noćenjima - pohvalile su se Turističke zajednice gradova diljem jadranske obale, od Rovinja do Dubrovnika

Top-listu država iz kojih dolaze dubrovački turisti predvodi Velika Britanija sa 18 posto udjela u ukupnom broju gostiju i povećanjem od 44 posto u ostvarenim noćenjima, slijede gosti iz Francuske, Njemačke, Hrvatske, Rusije, SAD-a, Švedske, Norveške i Španjolske. Zamjetna su povećanja broja turista s gotovo svih tržišta, osim Španjolske koja prolazi kroz razdoblje gospodarske krize i odakle je broj gostiju smanjen.

U Gradu su zadovoljni kako se prodaje Dubrovnik card, kartica koja po cijeni od 130 do 220 kuna, ovisno o trajanju, omogućava ulaz u sve kulturne objekte, muzeje, galerije, crkve. Do konca srpnja prodalo ih se u vrijednosti čak tri milijuna kuna.

Što se kruzera tiče, situacija je slična kao i prošle godine, kada je ostvareno 1,1 milijun posjeta gostiju s turističkih megabrodova.

I grad Hvar na našem najsunčanijem otoku bilježi porast dolazaka i noćenja. U srpnju je u grad Hvar stiglo 29.195 turista, što je devet posto više dolazaka nego u istom mjesecu lani, i ostvareno je 143.557 noćenja, što je četiri posto više nego u istom mjesecu lani.

'Turistički djelatnici zasad su zadovoljni. Grad Hvar ima dobre potrošače, u srpnju smo imali 27 posto više gostiju iz cijele Skandinavije, a čak je 42 posto više turista stiglo iz bogate Norveške', kažu u Turističkoj zajednici grada Hvara.

I grad Split bilježi porast dolazaka i noćenja. U srpnju ove godine zabilježeno je 48.551 dolazaka, što je 7,2 posto više nego lani, i ostvareno 159.366 noćenja, što je 15,7 posto više nego lani. Dodatno, Split posjete i gosti s kruzera, u prosjeku u grad pod Marjanom uplovi jedan do tri kruzera dnevno, što znači barem tisuću-dvije posjetitelja po gradu, no kruzeraši nisu neki veliki potrošači; kupe bočicu vode i eventualno neki suvenir, žale se splitski turistički djelatnici.

Na sjevernom Jadranu, preciznije u Opatiji, također je zabilježen porast u dolascima i noćenjima. U srpnju ove godine Opatiju je posjetilo 43.250 turista, što je tri posto više nego u srpnju prošle godine, i zabilježeno je 177.225 noćenja, što je porast od pet posto u odnosu na prošlogodišnji sedmi mjesec. Po tržištima, u Opatiji prednjače turisti iz Njemačke, Austrije, Rusije i tek na četvrtome mjestu iz Italije.

U dragulju Istre, Rovinju, također je zabilježen porast u dolascima i noćenjima. Prošle je godine u srpnju u Rovinju ostvareno 830.000 noćenja, a ove godine čak 908.233 noćenja, što je porast od gotovo deset posto. Što se tiče dolazaka, u srpnju prošle godine Rovinj je posjetilo 31.996 turista, a u srpnju ove godine 33.267 turista, što je povećanje od 3,97 posto.

Rekordi padaju i kada je riječ o broju putnika u zračnim lukama. U dubrovačke Čilipe u srpnju ove godine sletjelo je 279.000 putnika, što je povećanje od solidnih devet posto u odnosu na srpanj prošle godine (kada je sletjelo 256.000 putnika), a u zračnoj luci Split u srpnju ove godine sletjelo je 293.025 putnika, što je 6,9 posto više nego u istom mjesecu prošle godine (tada ih je bilo 274.000).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi