ČINOVNICI SE BUNE

Državne tvrtke ne šljive Kosor i isplaćuju regres

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.04.2010 14:46
  • Objavljeno 21.04.2010 u 14:24
jadranka kosor električni automobil

jadranka kosor električni automobil

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronic/PIXSELL

Dok premijerka Jadranka Kosor javno raspodjeljuje novac od božićnica i regresa za socijalu i poručuje sindikatima državnih i javnih službi da pritisci na Vladu neće uroditi plodom, tvrtke u većinskom državnom vlasništvu počele su s isplatom regresa za 2010. godinu, priopćio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske.

Tako je 9. travnja kutinska Petrokemija, koja je prošlu godinu zaključila s 267,6 milijuna kuna gubitaka, svojim zaposlenicima isplatila regres u neto iznosu od 2.500 kuna

Riječ je o dvostruko većem iznosu od onog koji Vlada želi uskratiti državnim i javnim službenicima, kojima je Kolektivnim ugovorom zagarantirano 1.250 kuna regresa za korištenje godišnjeg odmora, ističe sindikat.

Time se ponovno otvara pitanje zbog čega bi se kolektivni ugovori u državnim tvrtkama trebali poštivati, a oni u državnim i javnim službama ne.

Odgovori sindikata iz državnih tvrtki da oni rade i zarađuju na tržištu dok državne i javne službe troše novac realnog sektora zanemaruju činjenicu da su poduzeća u kojima rade sredstva za rad i položaj na tržištu stekla po povlaštenim, monopolističkim uvjetima i uz odricanja prošlih, sadašnjih i budućih generacija građana Hrvatske, naglašava Sindikat državnih službenika.

Sindikat stoga Vladi poručuje da se u pregovorima za regres, božićnicu i dar za djecu više ne radi samo o pitanju solidarnosti u teškim vremenima, već i očuvanju minimuma dostojanstva zaposlenika koji brinu o sigurnosti građana, uhićuju, sude, zatvaraju i čuvaju kriminalce i prijestupnike, rade u zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju, provode zakone i prikupljaju prihode državi za koju rade.

Predsjednik Nadzornog odbora Petrokemije Željko Klaus izjavio je pak Hini da su lani plaće u Petrokemiji realno pale za 15 do 18 posto, radnici nisu dobili božićnice, a broj zaposlenih je smanjen za 300 ljudi.

Prosječna plaća u Petrokemiji je oko 20 posto niža od hrvatskog prosjeka, a za razliku od zaposlenih u javnim i državnim službama mi u realnom sektoru smo već lani osjetili puni udar krize, napominje Klaus.

Ne želim reći ni riječ protiv kolega iz javnih i državnih službi, ali mi smo se već odrekli svega čega smo mogli odreći, kaže Klaus.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi