ODLUKA VLADE

Državne tvrtke moraju 60 posto dobiti uplatiti u državni proačun

30.07.2020 u 15:23

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak obvezala trgovačka društva u državnom vlasništvu na uplatu u državni proračun 60 posto dobiti nakon oporezivanja za 2019. godinu, ostvarene na temelju udjela u temeljnom kapitalu koji pripada Republici Hrvatskoj

Vladina odluka odnosi se na ACI, Agenciju Alan, Agenciju za komercijalnu djelatnost, APIS IT, Državne nekretnine, Hrvatsku poštu, HEP, Hrvatsku Lutriju, Hrvatske šume, Hrvatski operator tržišta energije, Inu, Janaf, Narodne novine, Odašiljače i veze i Plovput.

Prema Vladinoj odluci, iznimno će Agencija Alan u proračun uplatiti 100 posto sredstava s osnove dobiti nakon oporezivanja za 2019. godinu i ta će sredstva biti namjenski korištena za potrebe modernizacije i djelovanja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Agencija za komercijalnu djelatnost uplatit će 60 posto i ta će sredstva biti namjenski korištena za poboljšanje materijalnih uvjeta policijskih službenika.

Prema Zakonu o igrama na sreću, Hrvatska Lutrija će svu dobit iz 2019. uplatiti u proračun.

Vlada je ujedno obvezala članove skupština i nadzornih odbora koji zastupaju Republiku Hrvatsku u trgovačkom društvu od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u kojem Republika Hrvatska ima manjinski paket dionica, zahtijevati da se dio dobiti nakon oporezivanja za 2019. godinu uplati izravno u državni proračun za 2020. godinu, a razmjerno paketu dionica Republike Hrvatske u temeljnom kapitalu.

Suglasnost Jadroplovu za kredit

Vlada je dala suglasnost za kredit uz državno jamstvo Jadroplovu kod Hrvatske poštanske banke, sukladno realizaciji Plana restrukturiranja za razdoblje 2015. - 2019. godine. Iznos kredita i jamstva je 48 milijuna kuna. Rok otplate je deset godina, uključujući jednu godinu počeka, a kamatna stopa 3-mjesečni EURIBOR uvećan za četiri posto godišnje, promjenjivo.

U obrazloženju se uz ostalo kaže da bi izostanak kredita mogao dovesti u pitanje plan restrukturiranja za koji je Vlada dobila odobrenje Europske komisije i u što je već uložila 57 milijuna kuna.