kreće akcijski plan

Država sprema poticaje za nove hladnjake i perilice, provjerite tko ima pravo na njih

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 15.02.2019 16:47
  • Objavljeno 15.02.2019 u 16:31
Stari kućanski aparati - ilustracija

Stari kućanski aparati - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Vlada je prošlotjednoj sjednici donijela Akcijski plan za energetsku učinkovitost i borbu protiv energetskog siromaštva nakon što je utvrđeno da status ugroženih kupaca energije ima oko 50.000 kućanstava. Riječ je o kućanstvima u stambenim zgradama i u prostorima prosječne površine 70 kvadrata koji još uvijek imaju hladnjake i perilice za rublje starije od 20 godina

Država će energetski siromašnim kućanstvima financirati zamjenu hladnjaka proizvedenih između 1989. i 2000. godine efikasnijim hladnjakom energetskog razreda A +, a financirat će se i zamjena perilica rublja proizvedenih između 1970. i 1975. godine novim perilicama, također energetskog razreda A++. Treba znati da će ova mjera biti kontinuirano na snazi do 2026. godine, javlja Novi list.

No Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će provoditi ovu mjeru, neće stati samo na perilicama i hladnjacima. Previđa se da će u oko 60 posto energetski ugroženih kućanstava biti obnovljene fasade dok će u preostalih 40 posto biti implementirane mjere jednostavnog poboljšanja energetske učinkovitosti.

To znači da će im se pomoći zamjenom pet žarulja LED rasvjetom, ugradnjom štednih filtara u slavine za pranje posuđa, ugradnjom štednih tuš slušalica te brtvljenjem prozora i vrata. Od ostalih mjera navodi se kako će se pomagati unaprjeđenje ili zamjena postojećih sustava grijanja kako bi se oni koji se griju na struju ili lož ulje grijali isplativije i čišće.

Osim toga, gradovi s po više od 30.000 stanovnika od 2019. uz pomoć Fonda mogu otvoriti centre za savjetovanja i obuku koji bi energetski siromašnim kućanstvima trebali pomoći pri dobivanju svih navedenih mjera.

>>Izračunali smo na što se najviše isplati grijati, a od kojeg bi vam se energenta mogla slediti krv u žilama<<

Vladin akcijski plan predviđa i mjere koje će doprinijeti smanjenju gužve na cestama pa će se uvesti tehnologija koja bi vozačima javljala gdje ima slobodnih parkirnih mjesta na javnim površinama i garažama dok će semafori na velikim križanjima pokazivati koliko će trajati crveno svjetlo kako bi vozači mogli gasiti automobile.

NAJVEĆI POTROŠAČI

Znate li koliko godišnje potrošite na rad kućanskih uređaja? Pročitajte ovo

Pogledaj galeriju
14

Novi list piše kako bi trebala biti uvedena i car-sharing shema kao najam električnih ili hibridnih vozila u gradovima, tako da se vozilo unajmi za prijevoz od točke A do točke B, bez traženja parkinga. Planom se predlaže sukcesivno uvođenje do sto električnih i/ili plug-in hibridnih vozila godišnje u najvećim gradovima ove i iduće godine.

Na smanjenje potrošnje fosilnih goriva i gužve u prometu, ali i na zdravlje građana trebalo bi utjecati i, kaže plan, uvođenje sustava javnih gradskih bicikala u deset gradova. Trenutačno su u funkciji 283 bicikla na 44 terminala u Zagrebu, Ivanić Gradu, Slavonskom Brodu, Karlovcu, Brinju, Gospiću, Zadru, Šibeniku, u Makarskoj i na Lastovu. Do kraja ove godine javno dostupno bi trebalo biti oko 700 bicikala na stotinu terminala u cijeloj Hrvatskoj.

>>Stručnjak objašnjava: Ako vam se čini da trošite previše struje, sigurno niste pazili na ovo<<

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!