bez otpuštanja

Glavni ured HTZ-a se reorganizira za veću učinkovitost promocije

30.01.2018 u 15:08

Bionic
Reading

Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (HTZ) prihvatilo je u utorak prijedlog novog organizacijskog ustrojstva Glavnog ureda HTZ-a i sistematizacije radnih mjesta, s ciljem veće učinkovitosti, pogotovo na stranim tržištima, pri čemu neće biti otpuštanja u uredu i stranim predstavništvima.

"Reorganizacija glavnog ureda potrebna je zbog povećanog obujma poslovanja koje planiramo na stranim tržištima te veće učinkovitosti promotivnih aktivnosti, u čemu smo u obzir uzeli nove trendove na turističkim tržištima, interne i eksterne komunikacije, strateške dokumente, mogućnosti iz EU fondova i drugo, izjavio je nakon sjednice Turističkog vijeća direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

Najavio je da će poseban fokus biti na marketingu, kongresnom turizmu i suradnji s međunarodnim turističkim organizacijama. Ocijenio je da novi trendovi poslovanja traže nove okvire djelovanja te da će nova sistematizacija radnih mjesta donijeti bolje rezultate i koordinaciju zaposlenika.

U novoj organizaciji u Glavnom uredu HTZ-a, uz pojačani ured direktora, umjesto dosadašnjih sedam sektora sada će ih biti pet - za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda, poslovne prezentacije i studijska putovanja, strateške komunikacije, strateške projekte te međunarodne poslove i mrežu predstavništva, što, po Staničićevim riječima znači uštede i manje direktorskih pozicija.

"Za sada nismo razgovarali o povećanju plaća, ali će biti nekih internih pregrupiranja po sektorima. Otkaza neće biti, no ako netko ima uvjete i želju otići, razgovarat ćemo sa svima, a kada otvorimo nova radna mjesta prvo ćemo ih internim natječajima ponuditi zaposlenima u Glavnom uredu", najavio je Staničić.

I on i ministar turizma te predsjednik HTZ-a Gari Cappelli istaknuli su da je stanje na tržištima za Hrvatsku pozitivno, pri čemu je Cappelli iznio da je u ovogodišnjem siječnju u Hrvatskoj bilo oko 20 posto više turista nego u istom lanjskom mjesecu, kao i da misli kako nema razloga da se dobri trendovi ne nastave i u idućim mjesecima.

  • +5
Konferencija Hrvatski turizam 2027. godine Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

"Ove godine u turizmu radimo organiziranije nego prije, s nekim aktivnostima smo krenuli već krajem prošle godine i vjerujem da će biti manje problema na terenu nego lani vezano za gužve i zapošljavanje te da će se samo putem Dana poslova u turizmu, koje smo ove godine organizirali znatno ranije, naći bar oko tisuću radnika", rekao je Cappelli.

S obzirom na povećane kvote za uvoz radnika i očekivano povećanje plaća i drugih materijalnih prava radnika na temelju Vladine odluke o poreznom rasterećenju poslodavaca za smještaj i topli obrok sezonskim radnicima, on vjeruje da će turistički poslodavci uspjeti naći oko 15 tisuća novih radnika koliko im treba ove godine.

Cappelli je zadovoljan novom organizacijom Glavnog ureda HTZ-a. Smatra da će ona pridonijeti ostvarenju ciljeva hrvatskog turizma, kako bi bio još uspješniji i s većom turističkom potrošnjom. Ta je potrošnja lani porasla, o čemu će uskoro biti predstavljeno istraživanje TOMAS Ljeto 2017., rekao je Cappelli.

On smatra da na stranim tržištima, pogotovo dalekima poput Kine, Koreje, Indije, SAD-a, postoji jako puno prostora za povećanja i tome po njegovoj ocjeni također pridonosi nova organizacija HTZ-ova Glavnog ureda. 

Osim reorganizacijom i stanjima na tržištu, Turističko vijeće HTZ-a u utorak je odlučilo i o posebnom oglašavanju na susretu Davis Cupa u Osijeku, koji će se između teniskih reprezentacija Hrvatske i Kanade održati od 2. do 4. veljače.