mirovinsko osiguravajuće društvo

Država kreće u biznis s isplatama mirovina iz drugog i trećeg stupa. Istražili smo zašto, koliko im se to isplati i što bi time mogli dobiti umirovljenici

23.07.2020 u 18:21

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga prošli tjedan odobrila je rad Hrvatskom mirovinskom osiguravajućem društvu (HR MOD). Riječ je o novoosnovanoj državnoj kompaniji koja će isplaćivati mirovine na temelju štednje iz obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova

Ovo državno društvo isplaćivat će dakle samo mirovine iz privatne štednje umirovljenika u obveznom drugom stupu i dobrovoljnom trećem stupu. Takvih se mirovina još uvijek isplaćuje vrlo malo i taj je posao do sada radilo Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo u vlasništvu RBA banke, a koje je tako dobilo državnu konkurenciju.

Osnivač društva i njegov 100-postotni vlasnik je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), koji će i dalje isplaćivati državne mirovine, one iz prvog stupa, dok će njegova tvrtka Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo isplaćivati mirovine korisnicima iz privatnih mirovinskih stupova. Koliko je pametno da država ulazi u privatni sektor i hvata se ovog posla?

Danijel Nestić s Ekonomskog instituta Zagreb, koji se bavi mirovinskim sustavom, kaže nam kako isplata iz drugog i trećeg stupa zasad nije bilo puno, a sve više ljudi dolazi u dob za umirovljenje, zbog čega se otvorilo pitanje kako organizirati to da isplate budu sigurne, a troškovi što manji.

'Jedan od mogućih smjerova je bio da se regulativom osiguravajućim društvima omogući i isplata mirovina iz drugog i trećeg stupa. Međutim nije se išlo u tom smjeru prošlim izmjenama zakona, već se i dalje traži da to rade specijalizirana društva. Treba li se država uključivati u taj proces? Isplata mirovina je vrlo slična onome što već rade osiguranja kroz isplatu životnih osiguranja i meni se čini da je bilo bolje da je država omogućila privatnom sektoru da se bavi time', kaže nam uvodno Nestić.

Prema njemu, bilo bi dobro da se na tržištu pojavilo više privatnih društava koja bi isplaćivala mirovine i tako jačala financijsko tržište umjesto da se u to umiješala država.

'Privatni sektor je do sada bio vrlo uspješan i nije bilo potrebe da se upliće država', dodaje Nestić i pojašnjava kako zakon vrlo pažljivo regulira mirovinska osiguravajuća društva, zbog čega će regulator morati primijeniti sva pravila koja su nametnuta i privatnom sektoru i tu ne smije biti nikakvih propusta, a HANFA ih mora jednako nadzirati, bez favoriziranja državne tvrtke. 'Državna motivacija u ovom slučaju je smanjenje troškova isplata mirovine i ako državna tvrtka uspije u tome, to u konačnici ne mora biti ništa loše', zaključuje Nestić.

ulagat će u obveznice

U novo društvo uloženo 23 milijuna kuna, predviđa se velik broj korisnika mirovina iz drugog stupa

Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo pokrenut će poslovanje s temeljnim kapitalom od 23,1 milijun kuna te očekuje postupan rast aktive već ove godine te dobit u narednim godinama. U svojim poslovnim očekivanjima predviđa značajniji porast broja osiguranika iz drugog mirovinskog stupa koji će steći uvjete za isplatu mirovina. Državni MOD u narednih pet godina vodit će Renata Gecan Milek (nekadašnja predsjednica Raiffeisen Investa) i Blaženka Križanac, kojima je regulator odobrio mandate.

'Konkurentnost među mirovinskim osiguravajućim društvima bolje raspodjeljuje rizik, što osigurava dugoročnu stabilnost mirovinskog sustava koji raste na temelju individualne kapitalizirane štednje. Sve veći broj građana koji će dobivati mirovinu posebno iz drugog stupa otvara prilike da u narednom periodu dođe do još većeg interesa za osnivanjem novih društava u narednim godinama', priopćeno je prilikom dobivanja dozvole za rad.

Taj trend sada već ilustriraju podaci o poslovanju dosad jedinog mirovinskog osiguravajućeg društva koji odražavaju demografska kretanja. Na kraju ožujka 2020. godine ukupna aktiva MOD-a porasla je za 61,5 posto, a dobit za 181,75 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, najviše zbog rasta prihoda s osnove doznaka mirovinskih društava uslijed povećanja korisnika i ugovora obveznog mirovinskog osiguranja za 46 posto. Pritom je 86 posto ukupne imovine za pokriće tehničkih pričuva postojećeg MOD-a uloženo u državne obveznice. U strukturi mirovina putem MOD-a najviše se do sada isplaćuju pojedinačne doživotne starosne mirovine.

Iz izvora bliskog mirovinskim fondovima koji upravljaju drugim i trećim stupom doznajemo kako ih je ideja o osnivanju državne tvrtke u startu začudila te su se upitali čemu državni intervencionizam u trenucima u kojima već ionako imamo preglomazan državni aparat. 'Imamo postojeće privatno društvo koje isplaćuje mirovine, a namjera države je bila da isplata ne ovisi samo o jednoj kući, no sve se to moglo riješiti na sasvim druge načine', kaže nam izvor.

Kako će društvo poslovati, koliko klijenata namjeravaju prikupiti i kakvi su im daljnji planovi, upitali smo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, u kojem kažu kako prije početka rada društvo još treba upisati u sudski registar, nakon čega Uprava kreće s poslovima ustrojstva ključnih funkcija, osiguravanjem administrativne, računovodstvene, informatičke i druge potpore te zapošljavanjem radnika.

  • +6
Ministar Josip Aladrović Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Trenutačno u Hrvatskoj isplatu mirovina iz drugog mirovinskog stupa provodi samo Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD), a iz trećeg RMOD i mirovinska društva. Osnivanjem MOD-a u vlasništvu HZMO-a, osiguranicima koji su štedjeli u obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima nudi se mogućnost odabira s kojim će MOD-om potpisati ugovor o mirovini i koje će za njih biti optimalno i povoljnije prema ponudi, modelu i visini naknada', kažu u Mirovinskom te nastavljaju:

'Stoga je prednost HR MOD-a upravo u primarnom motivu osnivanja Društva da se aktivnim osiguranicima osigura mogućnost izbora u trenutku ostvarivanja prava na mirovinu iz drugog stupa. Cilj HR MOD-a je budućim umirovljenicima ponuditi konkurentnije programe kako bi im se naposljetku isplatila veća mirovina, a uspjeh će se mjeriti kroz zadovoljstvo klijenata uslugom i ponuđenim mirovinskim programima.'

'S obzirom na to da je strateški cilj pozicionirati se na tržištu kao lider, HR MOD svoju priliku na tržištu vidi u konkurentnijim programima za buduće umirovljenike, ponudi novih proizvoda, korištenju naprednih tehnologija kako bi se ubrzao proces aktiviranja i isplata mirovine te društvenoj odgovornosti podizanjem financijske pismenosti budućih klijenata. Što se tiče upita o planiranom broju klijenata u prvoj godini, na temelju analize tržišta i trendova, Društvo planira privući 50 posto budućih umirovljenika koji se odluče za kombiniranu mirovinu iz I. i II. stupa, što bi, prema procjenama, do 2025. bilo oko 20.000 korisnika', zaključili su.