ŠUKER POTVRDIO

Država će Ini prepustiti plinski biznis

18.11.2010 u 09:52

Bionic
Reading

Država neće od Ine otkupiti plinski biznis, odnosno Ininu tvrtku Prirodni plin – potvrdio je za HTV ministar Ivan Šuker, piše Novi list

Kako je kazao, plin će, kojeg u Hrvatskoj koristi oko 650.000 kućanstava, morati poskupjeti, no nije precizirao kada. Napomenuo je samo kako se razmišlja o uvođenju imovinskog cenzusa, zahvaljujući čemu bi oni koji manje zarađuju, plin trebali plaćati jeftinije.

Vlada je, kako je sada konačno i potvrdio njen potpredsjednik, odustala od otkupa biznisa koji Ini, prema tvrdnjama iz te tvrtke, donosi samo gubitke. Za otkup bi Vlada trebala 'iskeširati' velik novac, a onda bi kroz naredni period, dok se cijene plina u Hrvatskoj ne izjednače s europskima, sama morala podnositi gubitke.

Ovako, poslovanje s prirodnim plinom će ostati u Ini koja će dogovor s Vladom, najvjerojatnije nakon Nove godine, moći kompenzirati podizanjem cijene plina za kućanstva. Iako se špekuliralo o rasponu od pet do 30 posto, najizglednije je, može se neslužbeno čuti, da će poskupljenje iznositi oko deset posto. Pregovori između Vlade i Ine, odnosno MOL-a, na tu su temu trebali biti održani jučer no, kako doznaje Novi list, odgođeni su.

Uvede li Vlada imovinski cenzus na račune za plin, to znači da će oni koji zarađuju više, plaćati punu novu cijenu, a subvenciju države dobivat će samo oni s malim primanjima. Međutim, kako se preko OIB-a imovinsko stanje još uvijek ne može pratiti, to znači da će se subvencije za plin određivati jednako kako se, unatrag dvije godine, određuju i za struju.

Naime, Vlada je prije dvije godine poskupljenje struje za one koji troše malo preuzela na sebe, što znači da razliku u cijeni plaća i, recimo, menadžerima-samcima koji ne borave puno u stanu, kao i vikendicama, apartmanima, ili pak stubištima i garažama. Istovremeno, mnogočlane obitelji, pa tako i one slabog imovinskog statusa, plaćaju punu cijenu jer su prisiljene više struje i trošiti.