PROBLEMI U CRIKVENICI

Država bi založila dionice Jadrana, radnici traže neisplaćene plaće

19.08.2016 u 15:47

Bionic
Reading

Dionički udjel države u crikveničkom Jadranu neće se prodavati nego će biti zalog za zaduženje Petrokemije za vraćanje njezinog duga od oko 200 milijuna kuna PPD-u , izjavio je u petak nakon sjednice Vlade tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić, dodajući da bi odluku o tome Vlada mogla donijeti idući tjedan

Država je većinski vlasnik crikveničke hotelsko-turističke tvrtke Jadran, u kojem ima oko 80 posto dionica i za kojeg je u zadnjih 15-ak godina više puta pokušavala naći model privatizacije ili prodaje 'u dijelovima'. U međuvremenu je Jadran zbog velikih dugovanja završio u stečaju, kojeg je uspješno priveo kraju te počeo ulagati u obnovu nekoliko smještajnih objekta.

Govoreći o prijedlogu odluke Vlade o izuzimanju od prodaje dionica Jadrana, koji je u petak 'skinut' s dnevnog reda sjednice jer se nisu usuglasili detalji, Panenić je nakon sjednice novinarima objasnio da su u četvrtak na užem kabinetu Vlade razgovarali oko sadržaja odluke oko dionica Jadrana i vezano za to Petrokemije, ali kako se nisu uspjeli skupiti svi koji su trebali te se nisu ni mogli usuglasiti oko toga.

Odluka kad se svi usuglase

'Odluku o tome ćemo tek pripremiti kada se svi usuglase, ali ne vjerujem da će biti nekih problema i da će se usvojiti jer je o svemu upoznat i (tehnički) premijer Tihomir Orešković', kazao je Panenić.

Mediji pišu da bi dionice Jadrana Vlada trebala dati kao jamstvo Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) za odobrenje hitnog kredita Petrokemiji, vrijednog 200 milijuna kuna, kojim bi se kutinskoj tvrtki trebala omogućiti sanacija duga prema dobavljačima prirodnog plina.

Jadran u problemima s radnicima i dugovima

Istovremeno, Jadran je uputio poziv na nagodbu za oko je oko 70-ero svojih bivših radnika koji vode sudske postupke s njom te su zbog neisplaćenih plaća upisali razlučna prava na njezine nekretnine.

U priopćenju Uprave Jadrana navodi se da je nakon stečaja, zaključenog u siječnju 2014. godine, 36-ero bivših radnika, koji su bili nezadovoljni rokom otplate duga od pet godina, zatražilo od Vrhovnog suda Republike Hrvatske izvanrednu reviziju stečajnog plana.

Uprava Jadrana potom je dogovorila s radnicima povlačenje revizije ako se dugovanja isplate u roku od tri godine. U srpnju ove godine to je i učinjeno te je Uprava posljednjom isplatom od 8,9 milijuna kuna, za više od 800 bivših i sadašnjih radnika, isplatila ukupne tražbine od 30,5 milijuna kuna, 2,5 godine prije roka kojeg je odredio Trgovački sud u Rijeci.

Izvanredna revizija protiv stečajnog plana Jadrana je povučena, a neriješena su još pitanja sporova s radnicima čije se razlučno pravo pobija, odnosno sporova koji su započeti tijekom stečaja, radi upisa na nekretnine, u vrijeme dok tvrtka nije bila sposobna za plaćanja, ističu iz Jadrana.

Slučaj traje od 1997. godine
Sadašnja Uprava rješenje vidi kao priliku koja se može okončati na korist i zadovoljstvo i tvrtke i radnika, stoga je predsjednik Uprave Dino Manestar uputio javni poziv na nagodbu svim bivšim radnicima koji su u sporu kako bi, kao i većina njihovih kolega, zaključili 'slučaj' koji traje još od 1997.

Na pitanje što bi radnici u nagodbi mogli očekivati od Jadrana, Manestar je kazao da bi im se ponudila isplata dugovanja, 50 posto u novcu, a 50 posto u dionicama, kao i svim ostalim radnicima.