MINISTAR ZDRAVSTVA

Milan Kujundžić o skupljem dopunskom osiguranju: Sve je moguće

17.06.2018 u 13:43

Bionic
Reading

U emisiji Točka na tjedan na N1 u nedjelju je gostovao ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je, među ostalim, govorio o tome kada se može očekivati Zakon o zdravstvenom osiguranju te hoće li doći do povećanja cijena dopunskog, a osvrnuo se i na problem Hrvatske s ospicama te na pitanje pobačaja

O Zakonu o zdravstvenom osiguranju, koji kasni, ministar Kujundžić za N1 je rekao da je u pripremi.

'Sastavljeno je povjerenstvo, imamo radnu verziju, međutim, ovdje sam išao s nadstandardom demokratskim, pozvao sam sve dionike i rekao - pred vama je tabula rasa, iznosite svoje prijedloge i uzet ćemo najbolje. Zakon o zdravstvenom osiguranju bit će vrlo osjetljiv', poručio je ministar, a na pitanje može li se očekivati skuplje zdravstvo i 'hoće li biti neka košarica usluga, ovisno o osiguranju, osnovno, dopunsko', Kujundžić je rekao kako 'trebamo definirati što je obvezno', 'da to definiramo do te razine i da je ta razina kvalitetna'.

'Dopunsko je druga razina, vrlo je važno, za jedan značajan dio bi država trebala platiti, a ne plaća uvijek. Treba uzeti i dodatno osiguranje, ako netko hoće još platiti 100, 200 eura. To treba staviti na stol i naciji reći - gospodo izaberite što želite', poručio je Kujundžić.

Dodao je i da treba sačuvati zdravstvo dostupno svima, ali da treba progovoriti 'o brojnima koji zarađuju, ali vode se kao socijalni slučajevi'.

'Imaju nekretnine, voze Porschee... Da, sigurno u obveznome može biti samo bolje nego sada i više nego sada. Imamo viziju kako neke stvari popraviti', rekao je ministar a na pitanje može li se očekivati povećanje cijena dopunskog poručio je da 'ne zna što će se izbistriti'.

'Sve je moguće, ali sva prava u obveznom ne mogu biti smanjena, mogu se povećati. Sve ostalo je na dnevnom redu', rekao je ministar koji se u razgovoru dotaknuo i ospica. Na pitanje što poručuje roditeljima koji ne žele cijepiti djecu odgovorio je kako smo imali 'ozbiljnu poruku u Dubrovniku s epidemijom'.

'Na sreću broj nije velik, ali je upozorenje da je cijepljenje spasilo stotine milijuna života diljem svijeta. Pokret je napravio štetu, procijepljenost je pala', rekao je te pojasnio da u njenom povećanju mogu pomoći zakonske sankcije.

  • +10
Milan Kujundžić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgic

'Prema zakonu se ne može upisati dijete u vrtić, ako upištu to je zloporaba. Bez tih sankcija mi smo bili svjesni prije godinu dana da što se sprema. Nije trebalo biti veliki epidemiolog da znamo da je to ozbiljan rizik za epidemiju. Prije godinu dana smo krenuli u akcije. Uzlazna krivulja kreće, ide u još boljem pravcu iako i sada postoji otpor, priča da cjepiva mogu uzrokovati bolesti što nigdje nije potvrđeno i nije se pokazalo točnim', objasnio je Kujundžić.

Na pitanje Zakona o pobačaju rekao je kako kani 'otvoriti 'maksimalno demokratsku proceduru, mogućnost svima da dijele svoje stavove i promišljanja'.

'Treba učiniti sve da se život čuva od začeća i da se život očiva, međutim zabrane... ', rekao je Kujundžić, a o tome hoće li zakon biti restriktivniji poručio je da treba biti 'pozitivniji za očuvati život', ali da o mjerama ne želi 'trčati s riječima'

'Mislim da treba više učiniti na edukaciji i socijalnoj sigurnosti da se pobačaji ne događaju. Zadnjih godina ih ima sve manje i hvala Bogu na tome. Mnoge druge sadržaje možemo inkorporirati u zakon da bi bilo manje pobačaja', pojasnio je Kujundžić.