BRZI OPORAVAK SAD-A

Dolar u šest mjeseci ojačao 11 posto

10.11.2014 u 14:48

Bionic
Reading

Na valutnom tržištu nastavljeno je jačanje američkog dolara u odnosu na sve ostale valute. U jednom trenutku tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa pao je na 1.2354 što je najniža razina od sredine 2012. godine. Od svibnja, kada je Europska centralna banka otvoreno rekla da želi slabiju valutu, euro je u odnosu na američki dolar oslabio čak 11 posto. U istom periodu, u odnosu na britansku funtu dolar je ojačao 7 posto, a u odnosu na japanski jen 12 posto

Jačanje dolara je bilo očekivano, budući da se zadnjih nekoliko godina gospodarska situacija u SAD-u osjetno brže popravlja nego u većini ostalih razvijenih gospodarstava. To se može vidjeti i iz podataka o stanju na tržištu rada u SAD-u objavljenih u petak. Samo u rujnu otvoreno je 218.000 novih radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti pala je na 5,8% što je najniža razina još od 2008. godine.

Na temelju sve boljeg stanja na tržištu rada, američki FED je završio program poticanja gospodarske aktivnosti kojeg je provodio zadnjih 6 godina i najavio skori početak zatezanja monetarne politike što gotovo uvijek dovodi do jačanja valute.

Prošlog tjedna američke dionice ponovno su dosegnule rekordno visoku razinu, a vrijednost SP500 indeksa, kojim je iz Hrvatske moguće trgovati preko sve većeg broja online brokera, porasla je na 2037,00 bodova što je 10 posto iznad razine na kojoj je bio početkom godine. Njemačke dionice zadnjih nekoliko tjedna također su rasle te su nadoknadile gubitke sa početka prošlog mjeseca. U trenutku pisanja analize vrijednost DAX-a, najtrgovanijeg indeksa u Europi, iznosi 9310 bodova, što je 2 posto ispod razine sa početka godine.

S obzirom na situaciju, kakva kretanja na financijskim tržištima očekivati u budućnosti?

Za ovaj tjedan nije najavljeno mnogo događaja koji bi mogli značajnije utjecati na kretanja na financijskim tržištima pa nas vjerojatno očekuje relativno miran tjedan.

Dugoročno će dolar vjerojatno nastaviti jačati, no nakon naglog jačanja prethodnih mjeseci, moguća je kratkotrajna korekcija od nekoliko posto. Investitori više skloni riziku mogu je iskoristiti za ostvarivanje kratkotrajnog profita dok oni manje skloni riziku mogu pričekati korekciju i kupiti dolar po povoljnijoj cijeni od trenutne.

Na dionicama bi također trebalo doći do korekcije budući da su u manje od mjesec dana porasle čak 11 posto.