POPUSTLJIVI FED

Dolar pod pritiskom

01.05.2011 u 09:54

Bionic
Reading

Na valutnim je tržištima prošloga tjedna vrijednost dolara prema košarici valuta pala na najnižu razinu u gotovo tri godine jer je američka središnja banka Fed nagovijestila da će i dalje voditi izuzetno popustljivu monetarnu politiku

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna 1,68 posto, na 72,83 boda, najnižu razinu od srpnja 2008. godine.

Pritom je tečaj europske prema američkoj valuti ojačao 1,68 posto, na 1,4816 dolara. U četvrtak je dosegnuo i 1,4882 dolara, najvišu razinu u 17 mjeseci.

Dolar je oslabio i prema jenu, pa je njegov tečaj pao 0,86 posto, na 81,15 jena.

Euro je, pak, ojačao u odnosu na japansku valutu. Cijena mu je porasla 0,83 posto, na 120,25 jena.

Pritisak na ionako slab dolar ojačao je u srijedu, nakon što je američka središnja banka najavila okončanje svojeg 600 milijardi dolara vrijednog programa otkupa državnih obveznica u lipnju, te zadržala ključne kamatne stope nepromijenjene na rekordno niskoj razini od nula do 0,25 posto.

To je na tržištu protumačeno kao signal da će središnja američka banka i dalje voditi izuzetno popustljivu monetarnu politiku. U anketi Reutersa, većina američkih trgovaca očekuje da će Fed zadržati kamate nadomak nule do kraja ove godine.

S druge strane, Europska središnja banka (ECB) već je svoje kamatne stope jednom povisila, a očekuje se da će i dalje postupno zaoštravati monetarnu politiku.

Zbog toga analitičari ističu da bi euro uskoro mogao testirati psihološki važnu granicu od 1,5 dolara.

'Euro jača jer je vodeća rezervna alternativa dolaru', kaže valutni strateg Bank of New York Mellona Neil Mellor

Dodatne pritiske na dolar izazvali su slabiji od očekivanih podaci o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) koji su pokazali da je gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo za 1,8 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, dok je u četvrtom lanjskom tromjesečju rast iznosio 3,1 posto.