DEVIZNA TRŽIŠTA

Dolar na najnižoj razini u 2009.

03.08.2009 u 16:22

Bionic
Reading

Dolar se u ponedjeljak strmoglavio na najnižu ovogodišnju razinu prema košarici svjetskih valuta, pogođen jačanjem sklonosti ulagača prema riziku uslijed rasta indeksa na tržištima dionica zbog snažnih izviješća o rezultatima banaka i neočekivano snažnih podataka iz europskog proizvodnog sektora

Euro je prema dolaru ojačao na dvomjesečnu najvišu razinu od 1,4318 dolara. Prema dolaru je ojačala i funta, i to na najvišu razinu od kraja listopada od oko 1,6880 dolara.

Pozitivna izvješća o dobitima banaka i britansko izvješće koje je pokazalo neočekivani rast proizvodnih aktivnosti dali su poticaja uvjerenju da je najgore razdoblje za globalno gospodarsko prošlo, što je dalo poticaja rastu valutama percipiranim visokorizičnima poput britanske funte te australskog i novozelandskog dolara.

Australski, novozelandski i kanadski dolar redom su dosegnuli najviše 10-mjesečne razine prema američkom dolaru.

Europski burzovni indeksi poskočili su na najvišu ovogodišnju razinu nakon izvješća najveće britanske banke HSBC da joj je godišnja dobit prepolovljena ali i dalje iznad očekivanja. Tome je prethodilo Barclaysovo izvješće o 8-postotnom rastu šestomjesečne dobiti, unatoč udvostručenju loših zajmova te banke.

Vijest da je indeks menadžera nabave (PMI) za britanski proizvodni sektor po prvi put od ožujka 2008. zakoračio u pozitivan teritorij ulila je dodatni optimizam u globalne gospodarske prognoze.

PMI za eurozonu također je bio bolji od očekivanog, a rastu raspoloženja ulagača na valutnim tržištima pridonio je i rast cijena sirove nafte na najvišu razinu u mjesec dana od gotovo 71 dolara za barel.

'Trenutno je teško pronaći i jednu lošu vijest, sve se vrti oko obnove apetita za rizikom', ocjenjuje analitičar CMC Marketsa James Hughes. 'Osim izvješća banaka danas su se jednako važnima pokazale cijene nafte, koje su porasle iznad ključne razine od 70 dolara te dale poticaja robnim valutama', dodao je.