ENERGETSKA KRIZA

Cijene plina i struje za europska kućanstva eksplodirale unatoč milijardama eura državnih potpora

08.11.2022 u 08:38

Bionic
Reading

Premda vlade troše milijarde eura kako bi zaštitile potrošače od energetske krize, europska kućanstva plaćaju više nego ikad za struju i prirodni plin, pokazuje istraživanje konzultantske kuće VaasaETT

Prosječna maloprodajna cijena plina u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji iznosila je gotovo 18 eurocenti (0,18 dolara) po kilovatsatu u listopadu, dvostruko više nego u istom mjesecu prošle godine, prema energetskoj konzultantskoj kući VaasaETT Ltd.

Istovremeno, troškovi električne energije u kućanstvima skočili su 67 posto, na 36 eurocenti po kilovatsatu.

Zastrašujuće brojke dolaze usprkos tome što su vlade EU-a obećale više od 550 milijardi eura za zaštitu građana i poduzeća od skokovitog rasta troškova energije.

'Bez vlada koje su pružale tu potporu, vjerojatno bi računi kućanstava bili još veći', rekao je Philip Lewis, glavni izvršni direktor konzultantske tvrtke sa sjedištem u Helsinkiju.

Na mjesečnoj razini prosječna jedinična cijena električne energije u listopadu porasla je 3,4 posto, a cijena plina 2,5 posto.

Najveće mjesečno poskupljenje zabilježeno je u Dublinu, u kojem su cijene struje porasle za 44 posto, a prosječna cijena plina u Rimu za 97 posto.

Neobično toplo vrijeme došlo je kao olakšanje i za potrošače i za vlade u listopadu jer je manje ljudi uključivalo grijanje. Međutim cijene rastu kako Europa ulazi sve dublje u zimu, što bi moglo stvoriti probleme političkim čelnicima koji su pokušali umjetno zadržati niske troškove.

'Ako pretpostavimo da će kriza manje-više trajati još cijelu godinu, ili više od godinu dana, trošak ograničenja cijene za države bit će ogroman', rekao je Lewis.

'Potrošači će naposljetku zaboraviti da te cijene nisu stvarne - uzet će ih kao pravilo i tada će ih biti praktično nemoguće ukloniti', zaključuje Lewis.