sjednica vlade

Plenković otkrio detalje 'lexa Agrokor': Zakon može aktivirati samo dužnik

31.03.2017 u 15:24

Na sjednici Vlade usvojen 'lex Agrokor'

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković predstavio je Nacrt prijedloga zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, takozvani lex Agrokor

'Postoje situacije kada se velike kompanije nađu u velikim poteškoćama te kada te kompanije i njihovi problemi imaju sistemski značaj za hrvatsko gospodarstvo. Dva su temeljna uvjeta za primjenu zakona: da tvrtka ima više od pet tisuća zaposlenih te više od 7,5 milijardi kuna obaveza.

Vlada predlaže izvanrednog povjerenika, a potvrđuje ga Trgovački sud u Zagrebu', rekao je Plenković.

Premijer je naglasio kako se zakon može početi primijeniti na neku sistemski važnu kompaniju samo na traženje dužnika (u ovom slučaju Agrokora, nap. a.) ili na zahtjev vjerovnika, ali uz suglasnost dužnika.

Plenković je napomenuo kako nema govora o bilo kakvom pokušaju nacionalizacije te da Vlada novim zakonom 'poštuje nepovredivost vlasništva'.

'Zakon donosimo ne da se pomogne nekoj osobi, nego da se pomogne hrvatskom gospodarstvu', rekao je premijer.

Takozvani lex Agrokor mogao bi biti u primjeni nad nekom kompanijom najviše 15 mjeseci, a ako postupak stabilizacije i restrukturiranja kompanije ne uspije, ona ide u stečaj.

Ministar financija Zdravko Marić, koji je ranije bio izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala u Agrokoru, na današnjoj sjednici Vlade nije sudjelovao ni u raspravi o tzv. lexu Agrokor, niti je bio prisutan prilikom glasanja o zakonu.

Premijer je podsjetio i na današnje obilježavanje 26. obljetnice pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama. 

Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost tvrtki Croatia Airlines za kratkoročno kreditno zaduženje u visini od 30 milijuna kuna kod Hrvatske poštanske banke.