RAST NOVOGRADNJI

Dobre vijesti potaknule Wall Street

18.03.2009 u 08:45

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak vodeći indeksi snažno porasli, zahvaljujući neočekivano dobrim vijestima s američkog tržišta nekretnina, koje možda navješćuju početak oporavka tog tržišta

Dow Jones indeks porastao je 2,48 posto, na 7.395 bodova, dok je S&P 500 indeks skočio 3,21 posto, na 778 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 4,14 posto, dosegnuvši 1.462 boda.

Ulagače je jučer ponajviše potaknuo podatak da je broj započetih gradnji kuća u veljači porastao za 22,2 posto, što je njihov najveći rast od 1990. godine i znatno iznad očekivanja, a osjetno je porastao i broj građevinskih dozvola.

Zahvaljujući tome, jučer je Dow Jones indeks građevinskog sektora skočio 6,3 posto. Pritom je snažno, 6,7 posto, porasla cijena dionice Home Depota, trgovačkog lanca za opremanje kuća.

Analitičari nekoliko brokerskih kuća povećali su, pak, procjene poslovanja pojedinih trgovačkih lanaca, navodeći kao razlog stabilizaciju gospodarske situacije. To je potaknulo skok S&P indeksa trgovačkog sektora za 5,4 posto.

Nakon pada u ponedjeljak za 1,9 posto, jučer se oporavio i Nasdaq indeks, nakon što su analitičari Goldman Sachsa preporučili za kupnju dionice Cisco Systemsa jer drže da će novi server potaknuti rast dobiti kompanije.

Cijena dionice Ciscoa skočila je 4,5 posto, a to je potaknulo i cijeli tehnološki sektor.

Premda američka vlada još nije objavila detalje planova kako namjerava očistiti bilance banaka od loših dugovanja, jučer je nastavljen i rast cijena dionica banaka, pa je S&P indeks financijskog sektora porastao daljnjih 6,6 posto.

Na europskim su burzama, međutim, u utorak cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks izgubio je 0,18 posto, zaronivši na 3.857 bodova, dok je DAX indeks Frankfurtske burze pao 1,4 posto, na 3.987 bodova.