objavio hzmo

Dobre vijesti: Umirovljenicima kreće isplata dodatka za inflaciju

20.03.2023 u 14:17

Bionic
Reading

U utorak 21. ožujka počinje isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO)

Priopćenje HZMO-a prenosimo u cjelosti.

'U skladu s Odlukom o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života Vlade RH od 22. prosinca 2022., u ovoj isplati jednokratnog novčanog primanja (JNP) bit će isplaćeno korisnicima kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva (mirovina iz država s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti) ili imaju navršenih razdoblja osiguranja u inozemstvu, a kojima jednokratno novčano primanje radi ublažavanja posljedica rasta troškova života nije isplaćeno u prosincu 2022.

Navedeni korisnici bili su obvezni do 28. veljače 2023. HZMO-u dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za prosinac 2022. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu. Također, u ovoj isplati JNP će biti isplaćeno i korisnicima hrvatske mirovine koji su pravo na mirovinu ostvarili do 31. prosinca 2022. te su zatečeni u isplati za mjesec prosinac 2022., odnosno najkasnije na dan 15. veljače 2023.

JNP će dobiti 15 223 korisnika, a za ovu isplatu osigurano je 1.447.729,51 eura iz Državnog proračuna'.

  • +2
Umirovljenici Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX