poslovni rezultati

Dobit Kraša za petinu manja uslijed rasta troškova

31.07.2023 u 14:43

Bionic
Reading

Kraš grupa u prvom polugodištu poslovala je s 3,02 milijuna eura neto dobiti, što je za 18 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pod utjecajem i dalje znatnog rasta rashoda, izvijestili su u ponedjeljak iz te konditorske industrije.

Konsolidirani ukupni prihodi Kraš grupe iznosili su u tom razdoblju 80,31 milijun eura, što je za 8,17 milijuna eura, odnosno 11,3 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ukupni konsolidirani rashodi bili su 76,51 milijuna eura i veći su u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 12,8 posto.

U ukupnim prihodima, prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 78,55 milijuna eura, dok ostali poslovni prihodi iznose 1,54 milijuna eura, a financijski prihodi 215 tisuća eura.

Pritom prihodi od prodaje na domaćem tržištu iznose 44,18 milijuna eura, s povećanjem od 17,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a rasli su i prihodi od prodaje u inozemstvu za 6,9 posto na 33,27 milijuna eura.

"Kraševi poslovni rezultati za prvu polovinu ove godine očekivani su odraz kumulativnih utjecaja na svjetsko pa posljedično i domaće tržište", istaknuo je predsjednik Uprave Kraša Allen Halamić navodeći kako su od travnja prošle godine cijene svih ulaznih troškova sirovina, ambalaže i energenata eksponencijalno rasle.

"Iako bilježimo rast prihoda, rast rashoda i dalje je značajan. I dalje smo snažno usmjereni prema optimiziranju svih naših procesa i troškova, kako bi tu razliku što manje osjetili naši potrošači te se nadamo skorom stabiliziranju cijena ulaznih troškova", kazao je.

Također napominje kako se njihovi najavljeni investicijski ciklus u modernizaciju i automatizaciju proizvodnih pogona nastavlja prema planu s ciljem dizanja razine zadovoljstva potrošača, zaposlenika te poslovnih partnera i dioničara.