traže se alternative

Nijemci o skupoći na hrvatskoj obali: Sladoled 5 eura, burger 22. Je li euro za sve kriv?

31.07.2023 u 13:59

Bionic
Reading

Ubrzan oporavak turizma nakon pandemije koronavirusa, inflacija viša od prosjeka EU i uvođenje eura prije osam mjeseci natjerali su sve koji putuju u Hrvatsku da posegnu dublje u džepove, piše u ponedjeljak bavarski javni servis BR

Novinar Oliver Soos izdvojio je nekoliko primjera ekstremne skupoće poput kuglice sladoleda od pet eura u Dubrovniku do burgera od 22 eura u Rovinju. Soos piše kako nerealnih cijena nisu pošteđeni niti drugi gradovi, poput Šibenika gdje je popio mali Aperol i platio ga 11 eura.

Zašto je Hrvatska odjednom postala toliko skupa? 'Nakon pandemije zemlja je doživjela turistički boom - nije bila jako pogođena koronavirusom, nije imala stroge mjere i Nijemci se rado odvezu do nje - ne moraju na avion. Turističkom boomu potpomogao je ulazak u šengensku zonu te naravno uvođenje eura', piše ovaj portal.

Uslijed veće potražnje za proizvodima i uslugama došlo je i do inflacije, koja je u Hrvatskoj trenutno iznosi nešto više od sedam posto, dok je njen EU prosjek pet posto. Cijene hrane i pića su posebno otišle gore - u prosjeku 15 do 20 posto.

Naravno, tu su i neki trgovci koji su iskoristili uvođenje eura početkom ove godine kako bi dodatno 'nabrijali' cijene. Sjećamo se i primjera zaokruživanja, poput onih u frizerskim salonima kad je šišanje s 60 kuna skočilo na deset eura.

Hrvatska je postala skuplja, piše br.de, ali ne svugdje. 'Velike su razlike od mjesta do mjesta, ako idete u popularne gradove poput Dubrovnika, Splita, Šibenika, Rovinja, Zadra ili Opatije ili na otok popu Brača ili Hvara - platit ćete puno', pišu Nijemci te se dodaje kako dobar apartman na Bolu stoji oko 200 eura po noćenju, no u obližnjem Supetru tek pola tog iznosa.

  • +6
Šibenik: Turističke gužve za šibenske otoke Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Na otocima, usluge poput izleta, škola ronjenja ili iznajmljivanja brodova u pravilu su skuplje nego na kopnu. Cijene javnog prijevoza i trajekata ostale su manje više iste, dok su cijene goriva ograničene odlukama Vlade, no postoje super povoljna mjesta, navodi se.

'Dok sam odmarao na Krku, početkom srpnja četiri svježa brancina platio sam samo 23 eura, devet eura po kilogramu. U jednom restoranu koji nije uz samo obalu pronašao sam i kilogram odojka za 24 eura, tako da ga ako malo istražite, izbjegavate mjesta na kojima je najveća gužva i pronađete malo vremena pa sami pripremite koji obrok u Hrvatskoj još uvijek možete relativno jeftino proći', zaključuju Soos.

  • +16
Jedrilice u gradskoj luci u Makarskoj Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic