zdravlje ili spas gospodarstva?

'Do scenarija kompletnog zatvaranja neće doći ako bude drugog vala'

19.06.2020 u 08:57

Bionic
Reading

'Od početka epidemije postavlja se pitanje zdravlje ili spas gospodarstva? Po svemu sudeći luksuz kompletnog gašenja ekonomskog života u Hrvatskoj, ali i u svijetu sve je manje izvjestan', poručuje ekonomski analitičar Luka Brkić

Ekonomski analitičar Luka Brkić gostujući u RTL Direktu rekao je kako pretpostavlja da do scenarija kompletnog zatvaranja, ako bude drugog vala epidemije, neće doći.

'Fiskalna politika, monterna politika je više manje ispucala sve svoje adute koje je imala i sad smo bitno limitirani da bi odgovorili na isti način kao prije nekoliko mjeseci, kako mi, tako i većina zemalja svijeta', smatra Brkić.

Ono što se događa u Švedskoj, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, je loše jer su htjeli sačuvati svoju ekonomsku situaciju, a imaju 50 tisuća oboljelih i veliki broj mrtvih što je, dodaje, je isto loše utjecalo na ekonomiju.

Za financijskog stručnjaka Hrvoja Japunčića dobar način kako se nositi s krizom je onaj njemački.

'Njemačka je puno više društveni lockdown ostvarila, ali ekonomski ne. Puno je tvornica u Njemačkoj koje su bile i dalje otvorene, tako da u tom kontekstu sam mišljenja da ne samo Hrvatska već na razini cijele europske zajednice, evo sličan primjer će provoditi i Sjedinjene Američke Države', rekao je financijski stručnjak Japunčić.

Brkić ističe kako zemlje koje imaju jaku robnu izvoznu poziciju, a ne uslužnu, odnosno turizam, su otpornije i imaju veći, kaže, manevarski prostor.