zdravko marić:

'Dizanje rejtinga je pozitivno, do kraja godine se moramo zadužiti za milijardu i pol dolara i milijardu eura'

08.06.2019 u 11:51

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je odluku agencije Fitch da podigne hrvatski kreditni rejting u investicijsku kategoriju.

"Posebno me raduje što ne samo da je Fitch digao rejting nego je i izglede rejtinga digao na pozitivne, a to je pozitivna vijest. Sve skupa ima smješka, jako dobra vijest, jako smo zadovoljni s time, imat će pozitivne reprekusije na gospodarstvo, ali treba pažljivo i pomno praitti izvješće, mogu reći da se osobno s velikom većinom iz izvješća slažem", rekao je ministar finacija Zdravko Marić za N1 Televiziju.

Jedna od kritika iz izvješća je učinkovitost javne uprave. Ministar kaže kako u javnoj upravi ima izuzetno kvalitetnih, sposobnih i radišnih ljudi. Ističe da se mora krenuti u reorganizaciju, ali sustavno. Istaknuo je primjer digitalizacije Porezne uprave kao dobar primjer.

O mogućem novom zaduženju države kaže kako će sve informacije reći na vrijeme. "U ostatku godine imamo dvije velike obveznice za refinancirati - jednu od 1,5 milijardu dolara i jednu domaću u stranoj valuti od milijardu eura", rekao je. Dodaje i kako rade pripremne radnje kako bi to refinancirali. "Pripremamo se, pratimo situaciju na tržištima, vjerujem da će ovo biti pozitivno za zaduživanje."

Pojasnio je da je rejting najviše vezan za cijenu duga - od državnih do kamata na kredite građana. Ne dvoji da ćemo u ovoj godini smanjiti trošak kamata i misli da ima prostora za napredak.

"Prijelomni je trenutak kada prelazite u investicijsku zonu onda otvarate prostor novim investitorima koji do sada nisu mogli ulagati u hrvatske državne obveznice i širimo bazu investitora", zaključuje ministar Marić.