korak naprijed

I Fitch podigao kreditni rejting Hrvatske, prognoze pozitivne zbog reformi

07.06.2019 u 22:40

Bionic
Reading

Agencija Fitch podigla je u petak rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti u investicijsku kategoriju, iz 'BB+' u 'BBB-', uz pozitivne izglede.

Hrvatska je u 2018. godini, treću godinu zaredom, nadmašila zacrtane proračunske ciljeve, zabilježivši suficit u proračunu opće države od 0,2 posto BDP-a, unatoč jamstvima za posrnulo brodogradilište Uljanik, navodi Fitch. Dobre fiskalne rezultate poduprlo je ograničenje proračunskih rashoda, te veći porezni prihodi, manji troškovi kamata i povoljni makroekonomski uvjeti, kažu u toj agenciji.

Ističu također da su strukturne karakteristike Hrvatske općenito povoljnije nego kod sličnih zemalja s rejtingom BBB. Tako je hrvatski BDP po stanovniku 30 posto viši od medijana zemalja s ocjenom 'BBB'. Hrvatska također "postiže bolje rezultate od tih zemalja prema pokazateljima upravljanja i ljudskog razvoja, zahvaljujući dijelom i članstvu u EU-u", stoji u izvješću.

"Hrvatska vlada, instalirana 2017. godine, uspjela je provesti svoj program relativno glatko unatoč tijesnoj većini", navode. No napominju i da je zemlja i dalje suočena s važnim strukturnim izazovima koji će ograničiti srednjoročni rast na dva posto, izdvajajući pri tome slabosti u poslovnom okruženju, složeni okvir javnog sektora, slabo korporativno upravljanje, još uvijek visoki javni dug i naslijeđene probleme u ključnim sektorima poput energetike i zdravstva.

Iako je u proteklim godinama postignut tek skroman napredak u rješavanju tih izazova, poboljšanje mogu donijeti mjere u sklopu priprema za ulazak u tečajni mehanizam ERM2 u postupku kandidature za članstvo u eurozoni, kažu u Fitchu.

Među prednostima izdvajaju i nisku inflaciju i solidno kapitaliziran bankovni sektor. Pozitivni izgledi signaliziraju da bi agencija mogla ponovo podići rejting Hrvatske za godinu do dvije. Do sada je Fitch hrvatski kreditni rejting držao u kategoriji špekulativnog, s ocjenom BB+ i pozitivnim izgledima.

Fitchova procjena uslijedila je nakon što je Moody's krajem travnja potvrdio špekulativni rejting Hrvatske 'Ba2' te poboljšao prognozu iz stabilne u pozitivnu, ukazujući na poboljšanu fiskalnu metriku i reforme za koje se ocjenjuje da će pozitivno utjecati na izglede za rast hrvatskog gospodarstva.

U ožujku je, pak, Standard&Poor's povisio rejting Hrvatske na 'BBB-/A+', uvrstivši ga nakon više od šest godina u investicijsku kategoriju, zahvaljujući poboljšanje stanja u proračunu i gospodarskom oporavku.