VAŠ RAD, NAŠA BRIGA

Diplomski rad za 170 eura

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 12:53
  • Objavljeno 08.06.2009 u 10:15
diploma

diploma

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Umjesto traganja za literaturom, neki studenti i srednjoškolci brigu o završnim radovima prepuštaju ljudima koje nalaze preko oglasa

Odabir teme, traganje za literaturom, istraživanje, tipkanje, ispravljanje, uvezivanje, plus ogromnu nervozu, mnogi studenti i učenici završnih razreda srednjih škola izbjegavaju tako što svoje obaveze povjeravaju ljudima koji za novac pišu maturalne i diplomske radove, pišu crnogorske Vijesti.

Oglasi o uslugama pisanja seminarskih, maturalnih, diplomskih, pa čak i magistarskih radova, mogu se naći na stupovima u blizini srednjih škola i fakulteta, ali i u novinama i na internet stranicama.

'Diplomski radovi za državne fakultete kod mene koštaju 170 eura, dok je za studente privatnih fakulteta cijena 150. U uslugu spadaju i štampanje, koričenje i kasnije korekcije, ako su potrebne', kaže mladić koji zarađuje dodatni novac pišući diplomske radove.

Prema njegovim riječima, 80 posto studenata je odgovorno i brine o sadržaju svog diplomskog rada, dok maturanti uglavnom žele da im se napiše rad, a kako će to biti napravljeno, nije ni bitno.

Na pitanje jesu li su predviđene sankcije za studente koji ne rade sami svoj diplomski, dekan tamošnjeg Ekonomskog fakulteta Milorad Jovović je odgovorio da kažnjavanje ne postoji, već da se 'jednostavno obrana ne ocijeni pozitivno'. Jovović je dodao da na samom ispitu profesori mogu procijeniti o prepoznati kada netko prezentira tuđi rad, pa je način na koji ocijenjuje taj rad vrlo jednostavan - student nije položio, bilo da je riječ o seminarskom ili o diplomskom.

Profesor jedne gimnazije smatra da ta praksa postoji još odavno, kada su dobri učenici pomagali lošima kako bi oni lakše i bolje prolazili. Svjetska ekonomska kriza, prema njemu, 'dovodi do porasta broja usluga, da bi jedni došli do novca, a drugi brže i lakše završili posao'.

Pored brojnih oglasa, postoje i stranice specijalizirane za izradu seminarskih, diplomskih i maturalnih radova. Tako na stranici www.seminarskirad.com studenti mogu izabrati seminarske radove iz različitih područja po cijeni od tri do šest eura. Seminarske radove na tom sajtu mogu naručiti studenti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Pored seminarskih radova iz prava, ekonomije, književnosti, pedagogije - studenti mogu naći i teme iz religije, povijesti, kriminalistike, dizajna, makrobiotike, farmacije.

Pod parolom 'Vaš rad – naša briga' radi i stranica www.maturski.com, na kojoj 'iskusan i kvalitetan tim suradnika i kolekcija od preko šest tisuća maturalnih radova' srednjoškolcima znatno olakšava posao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi