europa u plusu

Dionice na Wall Streetu pale šesti tjedan zaredom, to se nije dogodilo od 2011. godine

15.05.2022 u 09:01

Bionic
Reading

Nakon velikih oscilacija, na Wall Streetu su cijene dionica pale i prošloga tjedna, šestoga zaredom, jer se ulagači plaše da će američki Fed agresivno povećati kamate kako bi suzbio inflaciju, dok su europske burze porasle. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 2,1 posto, na 32.196 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,4 posto, na 4.023 boda, a Nasdaq indeks 2,8 posto, na 11.805 bodova.

Pad Nasdaqa šest tjedana zaredom nije zabilježen od proljeća 2011. godine, a S&P 500 indeksa od jeseni 2012.

I prošloga su tjedna indeksi znatno oscilirali jer se tržište ne uspijeva smiriti, s obzirom da se zbog visoke inflacije očekuje agresivno povećanje ključnih kamata američke središnje banke.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da borba za kontrolu nad inflacijom neće biti lagana i da će 'uključivati i neke boli'. Ponovio je da očekuje povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova i na iduće dvije sjednice Feda te poručio: 'Spremni smo učiniti i više'.

Prošloga je tjedna objavljeno da su u travnju potrošačke cijene u SAD-u porasle 8,3 posto na godišnjoj razini, dok su proizvođačke cijene u istom mjesecu porasle 11 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Premda bi to moglo značiti da je inflacija u ožujku dosegnula svoj vrhunac, s obzirom da je u travnju ponešto popustila, ulagači se plaše da će ostati povišena duže razdoblje nego što se očekivalo.

„Inflacija, koja je, čini se, dosegnula vrhunac, ali je i dalje vrlo visoka, i dalje zabrinjava ulagače i dovela je S&P 500 indeks na rub područja 'medvjeda'”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Kako bi suzbio inflaciju, Fed je početkom svibnja povećao kamatne stope za 0,50 postotnih bodova, nakon što ih je u ožujku povisio za 0,25 postotnih bodova.

I na idućim sjednicama razmatrat će se povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova, pa se ulagači plaše da će agresivno zaoštravanje monetarne politike usporiti ionako usporen rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Osim toga, ulagače zabrinjavaju rat u Ukrajini, poremećaji u nabavnim lancima i 'zatvaranja' niza kineskih gradova zbog covida, što bi moglo dodatno usporiti rast globalnog gospodarstva.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, nakon oštrog pada prethodnih tjedana. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,4 posto, na 7.418 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,6 posto, na 14.027 bodova, a pariški CAC 1,7 posto, na 6.362 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 2,1 posto, na 26.427 bodova.