odluka vrhovnog suda

Dionice Mercatora koje je oduzela slovenska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja moraju biti vraćene Agrokoru

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 29.07.2020 16:45
  • Objavljeno 29.07.2020 u 16:45
Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic

Vrhovni sud Republike Slovenije donio je presudu temeljem koje dionice Mercatora, koje su odlukom Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK / Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja) privremeno oduzete krajem prošle godine, bez odlaganja moraju biti vraćene Agrokoru.

Državno odvjetništvo Slovenije podnijelo je Vrhovnom sudu Slovenije zahtjev za zaštitu zakonitosti u kojem je, u suštini, državno odvjetništvo iznijelo tvrdnju da je slovenska AVK oduzevši dionice Mercatora Agrokoru postupila nezakonito. Vrhovni sud je pravomoćnom presudom na koju nema mogućnosti žalbe takvu tvrdnju potvrdio te je odluku AVK promijenio i zaustavio postupak koji je vodila protiv Agrokora, a u kojem su dionice Mercatora oduzete, priopćeno je iz Fortenova grupe. Time je Vrhovni sud Agrokoru omogućio neometano raspolaganje dionicama.

Vrhovni sud je oduzimanje dionica proglasio nezakonitim te argumentirao da AVK nije imala zakonski temelj za izdavanje rješenja o oduzimanju dionica, navode iz kompanije.

Iz Fortenova grupe su objasnili da je Vrhovni sud utvrdio kako je konceptualno nemoguće da se pravna osoba 'sakrije, ode u nepoznato ili u inozemstvo' te da nije bilo materijalno-pravnog temelja za oduzimanje dionica Agrokoru. Iz presude proizlazi i da je AVT donošenjem nezakonitog rješenja o oduzimanju potpuno krivo primijenila članak 201. slovenskog Zakona o prekršajima, čiji se cilj i intencija odnosi isključivo na fizičke osobe za koje postoji mogućnost 'sakrivanja ili odlaska u nepoznato'. Iz ovih razloga, navodi Vrhovni sud, dionice Mercatora moraju bez ikakve daljnje odgode biti vraćene Agrokoru.

Ova presuda Vrhovnog suda omogućuje povrat imovine Agrokoru nešto više od mjesec dana nakon što je sud u Ljubljani već preinačilo odluku AVK o visini sankcije te iznos od čak 53,9 milijuna eura umanjilo na milijun eura, uz obrazloženje kako neprijavljivanje koncentracije nije bilo rezultat 'namjere zaobilaženja prijave koncentracije zbog mogućih štetnih učinaka na tržišno natjecanje' nego je 'rezultat nesavjesnog nehaja odgovorne osobe Ivice Todorića, navode u priopćenju iz Fortenova grupe.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, na koju bi dionice Mercatora trebale biti prebačene pozdravlja presudu Vrhovnog suda koja pokazuje kako ključne institucije štiteći zakonitost ujedno unaprjeđuju investicijsku klimu u Sloveniji.

'Očekujemo da nam raspolaganje dionicama bude omogućeno u najkraćem roku te i dalje planiramo prijenos Mercatora na Fortenova grupu realizirati do kraja ove godine', kazao je Peruško.

Peruško je ovom prilikom također podsjetio kako je što skoriji prijenos Mercatora na Fortenova grupu prije svega u direktnom interesu najvećeg slovenskog maloprodajnog lanca, njegovih dobavljača i ukupnog gospodarskog okruženja u Sloveniji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!