NASTAVLJENA BLOKADA

Dionica Ine 'zamrznuta' do daljnjega

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.05.2011 11:46
  • Objavljeno 23.05.2011 u 10:34
burza

burza

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Uprava Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga na jutrošnjoj sjednici donijela je rješenje o nastavku privremene obustave trgovanja dionicama Ine. Ovoga puta Hanfa nije odredila rok do kojega će trajati obustava trgovanja, već je u rješenju navedeno da će 'mjera trajati dok agencija ne odluči drugačije, po okončanju postupka izvanrednog neposrednog nadzora'

U svom zadnjem priopćenju objavljenom u petak Hanfa se osvrnula na napade MOL-a, navodeći da procesi koje je agencija, kao neovisna institucija u Hrvatskoj, pokrenula sukladno važećim zakonskim propisima 'neće biti zaustavljeni zbog medijskih pritisaka, vrijeđanja, omalovažavanja institucija zemlje u kojoj se posluje i kontinuiranih pokušaja diskreditacije institucije i njezinih ljudi'.

Podsjetimo, Hanfa je 28. travnja privremeno obustavila trgovanje dionicama Ine i dva puta produljila tu obustavu te od MOL-a zatražila dokumentaciju o načinu stjecanja dionica Ine.

Prošli tjedan je Hanfa svojim rješenjem utvrdila da je MOL manipulirao tržištem jer je nakon javne ponude kupovao dionice i zaključivao opcijske ugovore za dionice Ine po znatno višim cijenama od cijena u privatnoj ponudi, u kojoj je ponudio 2.800 kuna po dionici, čime je, po mišljenju Hanfe, oštetio i doveo u zabludu investicijsku javnost te prikrio stvarni cilj svoje ponude.

Mediji su neslužbeno najavili i da će Hanfa podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih osoba u MOL-u zbog manipulacija na tržištu kapitala.

MOL je pak reagirao priopćenjem u kojem je istaknuo da je kupovao zakonito i da nije prekršio zakon, a Hanfu je prozvao za pritiske, pristranost i nekorektan odnos. Tim je priopćenjem MOL 'odlučno odbacio sve navode i optužbe u vezi manipulacija tržištem' te najavio da će upotrijebiti pravni lijek protiv Hanfinih odluka i postupaka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi