veliki interes djece

Digitalni projekti za školarce u Algebri

26.11.2018 u 14:39

Bionic
Reading

Algebrina Digitalna akademija, zbog velikog interesa osnovnoškolske djece za pohađanjem ovog programa, od ove školske godine djeci omogućava sudjelovanje u ovom programu digitalnog i kreativnog obrazovanja i po projektnom principu.

Na više od 50 postojećih lokacija na kojima se program provodi nakon značajnog širenja geografske dostupnosti ove jeseni, djeca će se sada moći i odlučiti za pohađanje programa u trajanju od 16 školskih sati tijekom 2 mjeseca. Projektne radionice Digitalne akademije namijenjene su djeci osnovnoškolske dobi (od 1. do 8. razreda) i provode se korištenjem najsuvremenije opreme.

Tijekom nastave polaznici će savladati jedan modul – projekt namijenjen pojedinom uzrastu polaznika, a sudjelovat će u grupama od najviše petnaestoro djece. Provedba nastave na ovaj način znači da djeca (i roditelji) ne moraju čekati početak novog ciklusa Digitalne akademije sljedeće školske godine, već se u najzanimljivije i najatraktivnije projekte mogu uključiti praktički odmah.

U sklopu Projektnih radionica, instruktori i predavači Digitalne akademije za djecu su pripremili sljedeće projekte, ovisno o uzrastu:

  • Ozobot i Mišobot u velikoj programerskoj avanturi (1. razred): Radionica s početnim koracima programiranja za najmlađe polaznike osmišljena je kao niz aktivnosti koje prate robota super-junaka Ozobota i malog Mišobota u ludoj avanturi u kojoj za svaku odrađenu misiju dobivaju nagradu.

  • Algoritam tijela (2. razred): Polaznici će kroz ovu radionicu steći znanja i razviti vještine programiranja korištenjem Go Robot Mouse robota te usvojiti pojam algoritma i petlje. Upoznat će se s osnovnim procesima u tijelu čovjeka, ponoviti strane svijeta, imat se prilike okušati u radu s elektroničkom poštom, kao i shvatiti važnost pravilnog korištenja slušalica i razviti svijest o važnosti tjelesne aktivnosti.

  • Vremenski putnici (3. razred): Polaznici će u ovoj radionici postati vremenski putnici – programiranjem robota Ozobota pokretat će vremenski stroj, a putovat će u neka zanimljiva razdoblja: daleko u prošlost sve do Velikog praska, ali i u budućnost, gdje će brinuti za okoliš. Izrađivat će strip i obiteljsko stablo.

  • The Alphabet of Internet (4. razred): Djeca će se upoznati s online okruženjem te aplikacijama i alatima koji služe za komunikaciju i razmjenu podataka na Internetu. Naučit će pretraživati online sadržaje koristeći izraze i kratice na engleskom jeziku, upoznat će se s konceptom digitalne stvarnosti i shvatiti važnost zaštite osobnih podataka.

  • Tajni agenti spašavaju planet Zemlju (5. razred): U ovom projektu polaznici će preuzeti ulogu tajnog agenta te će se kroz aktualnu temu ekologije upoznati s izradom digitalne knjige, a suradništvom i timskim radom samostalno će kreirati umne mape, istraživati, obrađivati podatke te izrađivati infografiku. Nakon što se upoznaju s problemom i otkriju glavne razloge onečišćenja okoliša, definirat će svoje misije za spas planete Zemlje

  • Uplovimo u svijet animacije i filma (6. razred): Ovom će radionicom polaznici zakoračiti u svijet digitalnih tehnologija, naučiti kako izraditi animaciju i snimiti film. Težište je na stjecanju vještina uporabe različitih alata, aplikacija i programa za kreiranje animacija i montažu filma.

  • Kroz vrata Europe do škole budućnosti (7. razred): Polaznici će se upoznati s teorijom i praksom obrazovnih sustava razvijenijih zemalja Europe, njihova načina poučavanja te nastavnim sadržajima koji su im dostupni. Na temelju dobivenih informacija, postat će kreatori svojih škola budućnosti pri čemu će samostalno osmišljavati i izraditi 2D i 3D tlocrt škole, baviti se opremanjem škole i uređivanjem interijera.

  • Kako osmisliti vlastitu aplikaciju (8. razred): Polaznici će steći vještine osmišljavanja i izrade mobilne aplikacije u alatu MIT App Inventor te kreirati niz aplikacija koje će ih voditi korak po korak kroz proces izrade sve složenijih i zahtjevnijih (zabavnijih) aplikacija, koje su korisne i potpuno funkcionalne i koje će moći spremiti na svoje računalo ili instalirati na svoje Android mobilne uređaje.

Upisi za prvi ciklus projektnih radionica otvoreni su do 6. prosinca (daljnji će termini biti dostupni u veljači i travnju, no interes i predbilježbu moguće je izraziti već sad), a više informacija o projektnoj nastavi Digitalne akademije dostupno je na: https://www.algebra.hr/junior/kampanje/projektne-radionice/.