OD SPLITA DO FIERIJA

Definirana trasa jadransko-jonskog koridora

26.09.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Ministri četiriju zemalja, Albanije, Crne Gore, BiH i Hrvatske, susreli su se u Zagrebu kako bi dogovorili smjernice u realizaciji projekta jadransko-jonskog plinovoda

Riječ je o strateški važnom projektu čija će realizacija omogućiti otvaranje novog energetskog koridora za regiju jugoistočne Europe u okviru četvrtog transportnog koridora Europske unije. Hrvatski dio plinovoda dug je 250 kilometara, a procijenjena vrijednost investicije je 265 milijuna eura.

Ministri na čelu s domaćinom, hrvatskim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, danas su usuglasili političku podršku i definirali trasu. Uzeli su u razmatranje i da 516 dug plinovod od Splita do albanskog Fierija prolazi i neumskim koridorom. Raspravili su poslovni model koji bi, zajedno sa studijom isplativosti, trebao biti gotov u prvom kvartalu 2014., za kada je zakazan idući sastanak u Tirani.

Inače, istodobno s realizacijom jadransko-jonskog plinovoda razvija se i projekt transjadranskog plinovoda koji će transportirati plin iz Azerbajdžana preko Grčke, Albanije i Jadranskog mora do Italije ukupne dužine 870 kilometara, od čega 105 kilometara na Jadranu. 'Izgradnjom ovog sustava, hrvatskim građanima bit će osigurana sigurna nabava plina koji će biti među jeftinijima u regiji', rekao je Vrdoljak.