MARTINA DALIĆ:

'Deficit ćemo prepoloviti u iduće dvije godine'

08.06.2011 u 13:21

Bionic
Reading

'Kriza je u našem slučaju jasno pokazala da gospodarski rast temeljen na snažnoj državnoj potrošnji i visokim državnim investicijama više nije moguć', naglasila je ministrica financija Martina Dalić u govoru na dodjeli nagrada Fina foruma

Ministrica financija naglasila je da je takav model doveo do rasta vanjskog duga i povećanja proračunskog deficita do razine koja je onemogućila državnu intervenciju kad je bilo najpotrebnije.

'Poučena dosadašnjim iskustvima, politika naše Vlade je i u sljedećem razdoblju usmjerena na racionalno upravljanje državnim financijama, kako bi se deficit u iduće dvije godine prepolovio', rekla je Dalić, dodajući da mnogi gospodarski pokazatelji pokazuju kako brojne Vladine mjere daju rezultate.

'Pred nama je razdoblje oporavka, rezultati prvog kvartala ohrabruju i sada je od presudne važnosti racionalnom politikom osigurati smanjivanje deficita i ne dozvoliti brz rast rashoda', poručila je Dalić.

Ministrica je govorila i o rezultatima mjera za povećanje financijske discipline kojima se nastoji eliminirati nelojalna konkurencija na tržištu.

'Ministarstvo je pokrenulo 6.000 prekršajnih i 100 kaznenih postupaka vezano uz plaćanje subjekata u blokadi kroz različite oblike kršenja zakona', otkrila je Dalić. Pokrenuto je 1.270, a u pripremi je još 1.000 zahtjeva za skraćeni stečajni postupak tvrtki bez zaposlenih koje su osnovane radi izbjegavanja plaćanja obveza.