KOSOR PRIJETI SINDIKATIMA:

'Danas o božićnicama, sutra o plaćama!'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 15.06.2010 16:14
  • Objavljeno 15.06.2010 u 14:11
borislav škegro đuro popijač ivan šuker jadranka kosor

borislav škegro đuro popijač ivan šuker jadranka kosor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Premijerka Jadranka Kosor na današnjem radnom ručku Hrvatske udruge poslodavaca istaknula je kako se građani ne moraju bojati poreza na imovinu, jer će Vlada voditi računa o ekonomskim mogućnostima svakog od nas

Na jesen će se izmijeniti načini i oblici oporezivanja vikendica, plovila i luksuznih automobila, a porez na imovinu u širem smislu, objasnio je ministar financija Ivan Šuker, uvesti tek nakon uređenja gruntovnica i katastra.

'Osnovni kriterij pri oporezivanja luksuznih plovila i automobila bit će njihova vrijednost. Tako skupljeni prihodi ići će jedinicama lokalne uprave i time će im kompenzirati gubici od izmjena poreza na dohodak', rekao je Šuker.

Premijerka je još jednom poslala upozorenje sindikatima da se danas razgovara o božićnici, regresu i daru za djecu, ali možda će se sutra zbog poteškoća morati razgovarati i o plaćama.

'Nema čarobnog štapića, nego puno mukotrpnog i teškog rada. Nikakva promjena na političkoj sceni ili u vrhu Vlade ne može tu ništa promijeniti', upozorila je Kosor, dodajući da se program mora provesti u cijelosti pri čemu se mogu mijenjati rokovi, 'ali samo unatrag'.

'Ovo je sigurno najteže razdoblje za Hrvatsku nakon Domovinskog rata, pa iako nije realno očekivati formiranje nekakve vlade ekonomskog oporavka, zajedničke poruke vlasti i oporbe oko nekih ključnih problema bile bi blagotvorne za povratak optimizma, poručila je premijerka.

Kosor je pozvala oporbu na konsenzus oko programa opravka i izmjena Zakona o radu, jer će, naglasila je, slične mjere morati provesti bilo koja vlada.

Brojna poduzetnička pitanja odnosila su se na rješavanje problema neplaćanja. Tražili su od premijerke da se onemogući nepoštenim poduzetnicima da osnivaju nove tvrtke kako bi izbjegli plaćanje nastalih dugovanja. Kosor je istaknula da ministarstvo pravosuđa u suradnji s ministarstvom financija priprema zakonske izmjene, a mnogo očekuje i od pune primjene OIB-a. 'Mi sada rješavamo probleme koje su se stavljale pod tepih godinama, sve ono što su mnogi ostavljali sljedećoj Vladi', rekla je Kosor.

Prihvatila je prijedlog da se u rješavanje ovog problema, uz HUP, uključe i HGK i Fina pozivajući da 'svatko da svoj dio doprinosa'.

Na upit o reformi Hrvatske gospodarske komore, premijerka je rekla da će se Vlada držati rokao d 1. srpnja do kada će izaći s prijedlogom, ali nije željela govoriti o sadržaju promjena. Premijerka je pred poslodavcima posebno pohvalil aodluke o smanjenju neporeznih davanja te najavila izradu zakona o fiskalnoj odgovornosti koji mora biti gotov do izrade proračuna za 2011. godinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi