objava rezultata

Dan D! Danas ćemo znati kakvo je pravo stanje u Agrokorovim perjanicama

05.10.2017 u 06:51

Bionic
Reading

Danas će, gotovo pola godine nakon što je Ante Ramljak preuzeo upravljanje Agrokorom i nakon jedne odgode objave rezultata, biti poznato kako su poslovale ključne kompanije koncerna u zadnjoj godini ere Ivice Todorića. Objava revidiranih izvještaja je u 15 sati, nakon čega će biti puno jasnije je li u Agrokorovim poslovnim knjigama bilo nepravilnosti i osnove za krivičnu odgovornost Ivice Todorića

Proteklih dana optužbe frcaju na sve strane. Ivica Todorić sa svog bloga napada Vladu i Ramljaka, optužujući ih da su mu ukrali Agrokor i upropastili njegovo poslovanje. U medijima se špekulira da je Todorić u poslovnim knjigama sakrio tri milijarde kuna neprikazanih troškova. 

Sam Todorić kroz svoj blog je u svojem, sad već prepoznatiljivom stilu, odgovorio kako su to laži koje nemaju veze sa stvarnošću.

Gubitak Agrokora procjenjuje se na 15 milijardi kuna. Preciznije podatke Ramljak će objaviti danas popodne, nakon čega je na potezu i Trgovački sud u Zagrebu koji bi trebao objaviti tablicu s prijavljenim potraživanjima. Na umu treba imati da je objava konsolidiranih i revidiranih izvještaja za cijeli Agrokor zakazana tek u ponedjeljak u 12 sati. 

Prema posljednjim podacima, Agrokorov dug iznosi 40,3 milijuna kuna. Nakon što revizori objave svoj izvještaj na vidjelo će izići je li bilo propusta pri vođenju poslovnih knjiga, je li se vrijednost pojedine imovine napuhivala ili, još opasnije, vrijednost pojedinih obveza smanjivala. 

  • +9
Objava revidiranih izvještaja s nestrpljenjem će se čekati u Kulmerovim dvorima, domu Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

S revizorima u sjedište Agrokora ušli i predstavnici DORH-a, kojima je premijer Andrej Plenković povećao budžet za pet milijuna kuna samo za potrebe češljanja stanja u najvećoj domaćoj tvrtki.

<<O kontroverzama vezanim uz Agrokor i očekivano izvješće više pročitajte ovdje>>

Što god pokazali revizijski izvještaji, mogu se očekivati burne reakcije kako Todorića, tako i Vlade. Ramljak, s druge strane, može okrenuti iduću stranicu u priči i nastaviti s restrukturiranjem čiji je cilj izbacivanje Todorića iz vlasništva Agrokora.  

  • +43
Ante Ramljak će nastaviti s restrukturiranjem Agrokora Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Nakon što se objave službeni rezultati poslovanja za 2016., vjerojatno će se nastaviti i trgovina dionicama Agrokorovih kompanija koje su na burzi. 

Podsjetimo, Zagrebačka burza obustavila je krajem travnja trgovanje dionicama Leda, Jamnice, Belja, Zvijezde, Vupika, PIK-a Vinkovci, Žitnjaka i Tiska. Trgovanje bi se teoretski trebalo nastaviti već od sutra 6. listopada. 

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL