Rusi zabrinuti

Anvar Azimov o aferi Agrokor: Ruski novac mora biti vraćen Rusiji

28.09.2017 u 11:43

Bionic
Reading

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov, uoči Međunarodnog foruma o energetskim odnosima Europske unije i Rusije koji se održava u Splitu, za tportal je prokomentirao situaciju u Agrokoru i spekulacije da je skriveni cilj najnovijih događanja spriječiti ulazak banaka i tvrtki iz te zemlje na hrvatsko tržište

'Dug prema Rusiji i ruski novac moraju biti vraćeni Rusiji', kazao nam je Azimov.

Prethodno je o Agrokoru govorio u rukavicama i apelirao da se problem riješi 'u zajedničkom interesu svih strana, uključujući Sberbank i VTB bank'.

'Razgovori se nastavljaju, a Sberbank je s pravom zabrinuta i nadamo se da će se u idućim danima politički čelnici Hrvatske dotaknuti ove teme', kazao je pred novinarima.

  • +15
Anvar Azimov Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Azimov je jedna od glavnih zvijezda foruma u Splitu, na kojemu se suprotno najavama ipak nije pojavila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Zadovoljan je jer će se, kazao je, 'prvi put u 25 godina raspravljati o odnosima s Rusijom u kontekstu energetike'.

'Nafta nikad za politički pritisak'

'Rusija ima najveću ulogu u opskrbi Europe plinom i naftom i tako ćemo nastaviti u interesu Europske unije i Hrvatske, nikada to nismo koristili kao instrument političkog pritiska. Nadamo se poboljšanju odnosa s Hrvatskom na različitim poljima i dobro je da smo započeli politički dijalog nakon pauze koja je, nažalost, trajala deset godina', dodao je Azimov.

Nabrojao je posjet hrvatskog ministra vanjskih poslova Moskvi u svibnju, zatim susret parlamentarnih delegacija u srpnju, idućih dana Martina Dalić predvodit će delegaciju na međuvladinom susretu posvećenim ekonomiji, trgovini i znanosti, a sve će kulminirati posjetom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja će po njegovoj najavi 'imati intenzivne razgovore s predsjednikom Putinom'.

'Ukidanjem sankcija Hrvatska na dobitku'

'Na tom susretu dotaknut će se sva pitanja naše bilateralne suradnje i definirati nova polja na kojima možemo surađivati, uključujući energetiku', rekao je Azimov.

Najavio je i da Rusija čini sve što može kako bi se riješio problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu te da će rafinerija u Bosanskom Brodu uskoro prijeći na plinski pogon.

'Postoje velike mogućnosti za ruska ulaganja u Hrvatskoj, a isto tako nadam se da će se stvoriti dobre okolnosti za hrvatske investitore u Rusiji, recimo u farmaceutskoj ili industriji kozmetike. Kad se sankcije ukinu - a mi želimo da se to dogodi što prije - hrvatska hrana, mandarine ili riba ponovno će se naći na ruskom tržištu. Ukidanjem sankcija Hrvatska će biti na velikom dobitku jer vašu zemlju Rusija tradicionalno smatra pouzdanim partnerom', zaključio je Azimov.