REJTING NEPROMIJENJEN

D&B upozorava na dugačke rokove plaćanja

07.12.2009 u 15:35

Bionic
Reading

Najveća bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet zadržala je u prosincu rejting hrvatske na razini DB3d, što je svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja, prenosi Bonline prema mjesečnoj publikaciji D&B-a 'International Risk and Payment Review'

D&B je u prosincu snizio rejting dvjema državama – Kubi te Bosni i Hercegovini, a povisio ga je Turskoj. U regiji i dalje najviši rejting ima Slovenija (DB2c), a slijede je Mađarska (DB3d), Albanija (DB4a), Makedonija (DB4b), Srbija (DB5a) i BIH (DB6a).

Analitičari D&B-a u izvještaju upozoravaju na problem nelikvidnosti i dugih rokova plaćanja u Hrvatskoj. Prema njihovim podacima, 24,5 posto plaćanja hrvatskih poduzeća stranim poduzećima kasnilo je više od 30 dana od ugovorenih rokova, 64,2 posto plaćanja izvršeno je u dogovorenom roku, dok je 9,9 posto plaćeno sa 60 ili više dana zakašnjenja od ugovorenog roka. Uslijed kreditne krize, pritiska na tečaj i dugih okolnosti, D&B predviđa da će plaćanje stranim poduzećima i u narednom razdoblju ostati izazov za hrvatska poduzeća.

Uzimajući u obzir negativne trendove u industrijskoj proizvodnji, D&B predviđa pad industrijske proizvodnje za 8,7 posto u 2009 godini, dok u 2010. predviđa rast od dva posto. Rast potrošnje podići će industrijski sektor, ali visoka stopa nezaposlenosti (D&B predviđa 10,5 posto u 2009. te 9,9 posto u 2010. godini) te male plaće još uvijek izazivaju veliku zabrinutost i narušavaju vjeru u oporavak tržišta.

Stanovništvo, ali i poduzeća koja su ovisna o bankarskom sektoru bit će limitirana što se tiče posuđivanja novog kapitala zbog stroge bankovne politike. Poduzeća koja izvoze mogu očekivati poboljšanje s obzirom na procjene da će se svjetska trgovina u 2010. porasti. D&B predviđa porast izvoza ukupno 0,8 posto u 2010. godini.

Optimizam ulijeva nastavak pregovora oko pristupanju EU-u koji su se nastavili u listopadu ove godine nakon slovenske blokade. Hrvatska je otvorila 28 od 35 poglavlja. D&B očekuje da će se pregovori završiti do sredine 2010. te da će Hrvatska početkom 2011 ući u EU.