OŠTAR PAD

Crobex potopljen ispod 1.300 bodova

03.03.2009 u 15:53

Bionic
Reading

Nakon što je dva dana Crobex zaključio ispod 1.400 bodova, danas je probijena i psihološka granica od 1.300 bodova

Indeks Zagrebačke burze potopljen je za 3,3 posto na 1.288 bodova, što je najniža razina još od polovice rujna 2004. godine.

Redovni je promet iznosio oko 36 milijuna kuna, od čega je najviše - 9,3 milijuna kuna - prikupio T-HTkoji je pretrpio pad od čak 7,2 posto, na 205 kuna, zbog isteka roka za sudjelovanje u isplati prvog dijela dividende.

Naime, predujam dividende u iznosu od 12,84 kune isplatit će se 9. ožujka dioničarima koji su bili registrirani u SDA-u na 5. ožujka, pa je jučer bio zadnji dan kupnje za sudjelovanje u isplati prvog dijela dividende. Preostali iznos dividende od 17,15 kuna po dionici isplatio bi se do 19. svibnja ove godine dioničarima registriranim u SDA na dan sjednice Glavne skupštine planirane za 21. travnja.

Među ostalim milijunskim izdanjima, kojih je danas uz T-HT bilo čak devet, povećanje cijene ostvarili su Atlantska plovidba, Lavčević i HUP Zagreb. Višegodišnje minimume dotaknuli su IGH, Podravka i Ericsson Nikola Tesla, dok su na povijesno najniže cijene tijekom dana spuštene Ina i Atlantic Grupa.

Na kraju dana osnažila je potražnja, pa su neke dionice poput Dalekovoda ipak završile u plusu.

Europska tržišta dionica našla su se pod snažnim pritiskom slabljenja dionica bankovnog sektora, a FTSEurofirst 300 indeks europskih dionica zabilježio je povijesno najnižu razinu.

Dnevni pregled trgovine na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje