analiza intercapitala

CROBEX ove godine ima solidan rast, ali je daleko iza Sofije i Ljubljane

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

Donosimo pregled performansi 17 globalnih i regionalnih indeksa od početka 2021. godine. Na vrhu liste ovih indeksa nalazi se SOFIX s povećanjem od 38,45 posto od početka godine

Jedanaest mjeseci 2021. godine može se smatrati vrlo dobrim razdobljem za dionice i u regiji i na globalnoj razini. S dobrim performansama SOFIX-a, SBITOP-a te CROBEX-a, odlučili smo pogledati kako se oni uspoređuju s velikim europskim i globalnim indeksima. U svrhu usporedbe izabrali smo 17 indeksa.

Kao što je vidljivo iz grafa, 15 od 17 indeksa imalo je dvoznamenkasto povećanje te su SOFIX i SBITOP u vodstvu s porastom od početka godine od 38,4 posto, odnosno 35,9 posto. Hrvatski CROBEX isto je imao vrlo solidno povećanje od 14,6 posto, unatoč tome što se uvelike oslanja na turistički sektor, jako pogođen od početka pandemije bolesti COVID-19. S druge strane samo jedan indeks imao je smanjenje od početka godine u iznosu od 9,68 posto.

Performanse odabranih indeksa od početka godine (%)

Performanse odabranih indeksa od početka godine (%)

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: InterCapital

Istovremeno, ako pogledamo performanse indeksa u studenom, stvara se drukčija slika. Od početka studenog, devet od 17 indeksa imalo je pad, a glavni razlog tom padu vijest je o novoj varijanti virusa koji izaziva bolest COVID-19, omikronu, te neizvjesnost koju ta vijest stvara. Najveće smanjenje imali su indeksi WIG20 i IBEX 35 od -7,37 posto, odnosno -7,2 posto. S druge strane SOFIX i BELEX15 imali su najveći rast od početka studenog s povećanjem od šest posto, odnosno 4,7 posto.

Performanse odabranih indeksa od početka studenog

Performanse odabranih indeksa od početka studenog

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: InterCapital

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih InterCapitalu u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Sve informacije o InterCapitalu i investicijskim uslugama koje nudimo možete pronaći na web stranici [inter.capital], na kojoj su dostupne Opće informacije i povezani dokumenti za ulagače na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje InterCapital smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost, kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Prikazani podaci opće su naravi i ne daju se na temelju razmatranja posebnih okolnosti svakog pojedinog investitora. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju, bez oslanjanja na iznesene stavove.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!