OPTIMIZAM NA BURZI

Crobex na kraju dana ipak u plusu

16.03.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Iako je pola sata prije kraja trgovine Crobex skliznuo u minus, na kraju je ipak zaključio sa 0,4 posto rasta

Redovni je promet iznosio oko 15 milijuna kuna, a samo su četiri izdanja prometom uspjela nadmašiti milijun kuna. Već uobičajeno, najviše je – 3,4 milijuna kuna - prikupio T-HT koji je na kraju trgovine skliznuo cijenom dvije lipe niže nego u petak.

Najzvučniji građevinari, koji su u proteklom tjednu ostvarili dvoznamenkasti skok, i danas su imali podršku na strani kupnje, pa su rast cijene ostvarili IGH, Dalekovod i Ingra. Među milijunskim izdanjima našli su se i Liburnia RivieraHoteli koji su uvećali cijenu za čak 8,1 posto.

Objavu dobrih rezultata Atlantic grupe ulagači su u petak 'nagradili' skokom cijene za 5,6 posto, da bi dionice danas ojačale za dodatnih 6,6 posto.

Većinski dioničar Sunčanog Hvara Orco grupa je putem Zagrebačke burze zatražila suspenziju trgovanja tim dionicama ocjenjujući da bi moglo doći do manipulacije cijenom nakon što su zatražili obustavu trgovanja svojim financijskim instrumentima na više europskih burzi. Dionicama se ipak trgovalo uz oko 70.000 prometa, pri čemu su zabilježile rast cijene od 2,6 posto.

Najava skupštine Uljanika plovidbe zakazane za 28. travnja, na kojoj će se odlučivati o isplati dividende od 37 kuna po dionici (dividendni prinos od oko osam posto), nije izazvala značajniji interes, ove su dionice zabilježile minimalan rast uz minornih 50.000 kuna prometa.

Pozitivan trend na europskim burzama nastavljen je peti dan uzastopce, a danas su dobicima predvodile dionice financijskog sektora.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.