tržište kapitala

CROBEX bez veće promjene, uz povišen promet

Bionic
Reading

Nakon prošlotjedne navale objava kvartalnih rezultata kompanija, investitorima na domaćem tržištu kapitala su se početkom ovog tjedna još slijegali dojmovi, te smo imali određene zakašnjele reakcije na te objave. Trgovanje se odvijalo u uskom rasponu, gdje su glavni dionički indeksi dan ipak zaključili sa blagim padom

Indeksi CROBEX i CROBEX10 su kliznuli 0,1 posto, dok su od sektorskih indeksa nešto veće promjene upisali indeksi građevinskog i transportnog sektora i to poraste od 1,7 posto i 1,5 posto.

Likvidnost se zadržala na povišenoj razini, te je protrgovano 10,1 milijun kuna, uz dva milijunaša u redovnom trgovanju.

Najlikvidnija je bila dionica HPB-a sa 3,2 milijuna kuna prometa i padom cijene od 1,6 posto. Po likvidnosti slijedi dionica SPAN-a koja je na prometu od 1,7 milijuna kuna skočila 5,2 posto, potaknuta prijedlogom dividende od 5 kuna po dionici, što dionicu svrstava među glavne jučerašnje dobitnike.

Povišen promet je zabilježila i dionica Viktora Lenca od 627 tisuća kuna, što je njena najveća likvidnost od siječnja 2021, te joj je cijena ojačala 4,6 posto, na krilima snažnih kvartalnih rezultata.

Dobitnik dana je ipak dionica Luke Ploče, koja je uzletjela gotovo 15 posto, na oko 118 tisuća kuna prometa. Na strani gubitnika nezahvalno prvo mjesto drži dionica Varteksa koja je potonula 29 posto, a slab dan je imala i povlaštena dionica Končar D&ST sa padom od 6,5 posto, kao i dionica Saponije sa 4,2 posto minusa.

Dobitnik dana Luka Ploče +14,95% 615,00

Gubitnik dana Varteks -28,99% 6,00

CROBEX -0,09% 2.127,41