treći kvartal

Croatia Airlines smanjio gubitak

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 31.10.2018 15:50
  • Objavljeno 31.10.2018 u 15:50
Croatia Airlines smanjio gubitak

Croatia Airlines smanjio gubitak

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Gubitak Croatia Airlinesa u prvih devet mjeseci ove godine s neto rezultatom financiranja iznosio je 34,4 milijuna kuna, što je 3,8 milijuna kuna manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, priopćeno je u srijedu iz Croatia Airlinesa

Iz kompanije ističu da je u trećem tromjesečju tvrtka ostvarila dobit od 45,2 milijuna kuna, no to zajedno s dobiti drugog tromjesječja u iznosu od 4,9 milijuna kuna nije bilo dovoljno da se pokrije gubitak prvog tromjesečja ove godine.

Pritom su, navodi se, na poslovni rezultat u prvih devet mjeseci, osim poskupljenja mlaznoga goriva, negativno utjecale i dvije najave štrajka tijekom ljetne sezone, koje su uzrokovale smanjenje očekivanoga putničkog prometa i pad očekivanih financijskih učinaka.

U prvih devet mjeseci ove godine ostvareni su pet posto veći operativni prihodi u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Putnički prihodi porasli su za sedam posto, odnosno za 75,2 milijuna kuna, dok su operativni troškovi veći za pet posto u odnosu na ostvarenje u istom razdoblju 2017. godine.

Najveći porast zabilježen je u troškovima letenja - 13 posto, zbog povećanja cijene goriva.

  • +6
  • +3

Croatia Airlines

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

"Negativni efekti cijena mlaznoga goriva trenutno su najveći rizik poslovanja Croatia Airlinesa", kaže se u priopćenju i dodaje da je trošak goriva u prvih devet mjeseci 2018. godine veći za 58,7 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani.

Istodobno, troškovi održavanja zrakoplova veći su za 13 milijuna kuna. Veći su i troškovi usluga putnicima zbog rasta troškova uzrokovanih poremećajima u prometu, a porasli su i troškovi usluga u zračnom prometu zbog većih troškova zračnih luka.

U razdoblju od siječnja do rujna 2018. godine ukupno je prevezeno 1.705.470 putnika, što je tri posto više u odnosu na isto razdoblje lani (domaći promet rast od jedan posto, međunarodni tri posto).

U ovogodišnjem ljetnom redu letenja zrakoplovi Croatia Airlinesa izravno su letjeli u 39 europskih odredišta u 24 države, a flota se sastojala od 14 zrakoplova.

Do kraja 2018. godine u kompaniji je predviđen početak aktivnosti vezanih za izradu modela dokapitalizacije, a u tijeku je proces identificiranja i verificiranja mogućih investitora uz pomoć odabranih konzultanata tj. financijskih konzultanata.

Bajiću još šest mjeseci

Na zatvorenome dijelu sjednice Vlada je u srijedu Skupštini Croatia Airlinesa predložila imenovanje Jasmina Bajića za člana Uprave - direktora društva.

Imenovanje je predloženo sukladno Uredbi o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja kandidata za predsjednika i članove uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, do provedbe postupka izbora imenovanja uprave temeljem natječaja, a najdulje na vrijeme od šest mjeseci, jer mu mandat istječe 4. studenoga 2018. godine.

Nadzorni odbor Croatia Airlines u srijedu je donio odluku kojom se imenuje Jasmin Bajić za direktora, na mandatno razdoblje do provedbe postupka izbora i imenovanja uprave na temelju javnog natječaja, a najviše šest šest mjeseci. Mandat počinje teći 4. studenog 2018. godine.

Bajić, dotadašnji direktor kontrolinga i interne revizije u Croatia Airlinesu, na toj je dužnosti od 4. studenoga prošle godine, nakon što je predsjednik Uprave Krešimir Kučko podnio ostavku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!