NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

Croatia Airlines reže plaće i do 40 posto?

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.02.2010 09:24
  • Objavljeno 09.02.2010 u 09:20
Avion Croatia Airlinesa

Avion Croatia Airlinesa

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nenad Dugi

Croatia Airlines i tri od pet strukovnih sindikata organiziranih u toj tvrtki - Sindikat inženjera i tehničara u zrakoplovstvu, Samostalni strukovni sindikat aviomehaničara Hrvatske i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu potpisali su danas novi kolektivni ugovor

Sindikati u kojima su stjuardese i piloti odbili su ga potpisati, pri čemu su stjuardese ostale pri najavi da će zbog smanjenja primanja krenuti u štrajk.

Poslodavac i tri sindikata dogovorili su smanjenje vrijednosti boda (osnovice za izračun plaća) u iznosu od 5 posto i manjeg dijela materijalnih prava, navode iz Croatia Airlinesa.

Novi kolektivni ugovor pokriva više od 70 posto od 1100 zaposlenih u Croatia Airlinesu.

Uprava tvrtke 'izražava nadu da će se, u interesu kompanije i zaposlenika, kroz pregovore i zajedničko nastojanje da se pronađe prihvatljivo rješenje za sve strane, postići dogovor i s preostala dva sindikata - Hrvatskim sindikatom prometnih pilota i Sindikatom kabinskog osoblja zrakoplova'.

Dodaju da su potpisivanjem kolektivnog ugovora tri sindikata pridonijela predviđenim uštedama tvrtke na području troškova radne snage, što je Croatia Airlines kao kompanija u većinskom državnom vlasništvu obvezna prema odluci Vlade iz 2009. godine.

Odredbe novoga kolektivnog ugovora, koji vrijedi do kraja 2010. godine, primjenjuju se od 1. siječnja ove godine i prema njima će se obračunati plaće zaposlenika za siječanj.

Predsjednik Sindikata aviomehaničara Igor Pavelić izjavio je Hini da su se na potpisivanje KU-a odlučili nakon što je Uprava odustala od prijedloga za radikalnijim kresanjem plaća i ostalih prava, što su opravdavali teškim financijskim stanjem u koje je kompanija dospjela zbog svjetske krize.

Novim prijedlogom ostvaruju se uštede u masi sredstava za zaposlene, a da se plaće ipak najmanje diraju, kaže Pavelić.

Sindikat kabinskog osoblja Croatia Airlinesa, koji okuplja stjuardese i stjuarde, nije prihvatio ponudu poslodavca već je ostao pri najavi da će krenuti u štrajk 26. veljače u šest sati ujutro.

U tom sindikatu ne žele se pomiriti s KU-om koji bi im, kako tvrde, smanjio primanja između 20 i 40 posto.

Kako kažu, upravo bi njihovo članstvo bilo najviše pogođeno smanjenjem naknade za bolovanja, koje zbog prirode svojeg posla najviše koristi upravo kabinsko osoblje, ukidanjem besplatnog toplog obroka, što će im iz džepova mjesečno 'izbiti' više od 800 kuna, te ukidanjem provizije za prodaju duty-free robe.

Uprava nam nije ni pružila priliku pregovarati o novom Kolektivnom ugovoru već samo o rezanju naših prava, ističe predsjednica tog sindikata Suzana Artuković Vuksan dodajući kako su kroz te pregovore željeli riješiti i brojna nematerijalna prava.

Ona ipak očekuje da će se spor riješiti razgovorima prije početka štrajka jer u ovom trenutku štrajk nije nikome u interesu, ni kompaniji niti zaposlenicima.

Hrvatski sindikat prometnih pilota također nije potpisao KU već će nastaviti pregovore nakon što u petak na izbornoj skupštini izabere novo rukovodstvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi