podijelili i nagrade

Croatia Airlines obilježila 30. obljetnicu prvog leta Zagreb- Split

05.05.2021 u 18:23

Bionic
Reading

Croatia Airlines je u povodu 30. obljetnice svojeg prvog komercijalnog leta na liniji Zagreb-Split u srijedu poslije podne svih 58 putnika na toj liniji nagradila besplatnom povratnom kartom za letove nacionalnog avioprijevoznika u domaćem prometu, po njihovom izboru.

Direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa Slaven Žabo na svečanom dočeku putnika u splitskoj zračnoj luci izjavio je da je nacionalna zrakoplovna kompanija u 30 godina svog postojanja prevezla više od 40 milijuna putnika.

"Croatia Airlines već 30 godina kontinuirano spaja gradove i regije unutar Hrvatske, a svojom mrežom međunarodnih letova omogućava povezanost sa svijetom tijekom cijele godine", istaknuo je.

Rekao je i da u izvanrednim pandemijskim okolnostima Croatia Airlines niti u jednom trenutku nije prekinuo letenje, potvrdivši time da predstavlja strateški dio hrvatske prometne infrastrukture te da snažno pridonosi kvaliteti hrvatskog turizma.

Žabo je najavio da će od četvrtka, 6. svibnja, u povodu 30. obljetnice prvog putničkog leta, Croatia Airlines početi s akcijskom prodajom karata, koja će trajati do 12.svibnja. Tijekom te akcije nudit će 30 posto popusta za letove na putovanja koja se trebaju realizirati u razdoblju od prvog lipnja do kraja prosinca ove godine.

"Tijekom predstojeće ljetne sezone Hrvatsku ćemo povezivati s 18 međunarodnih destinacija i sedam domaćih aerodroma", kazao je Žabo.

Po njegovim riječima, Croatia Airlines ima u kontaktima s najvećim turoperatorima najavljenih više od 200 turističkih linija čarter letova s tržišta Austrije, Italije, Irske, Izraela i Skandinavije.

Na upit kako trenutačno ide prodaja putničkih aviokarta, istaknuo je da Croatia Airlines dijeli sudbinu cijele zrakoplovne industrije, a da pandemijska kriza ograničava putovanja što je u potpunosti smanjilo potražnju u zračnom prijevozu. "Croatia Airlines tijekom ljetne sezone na letovima iz europskih odredišta prema Hrvatskoj planira ponuditi više od 80.000 sjedala mjesečno," dodao je.    

Podsjetivši na nastajanje Croatia Airlinesa prije 30 godina, izjavio je da je prvi putnički let na liniji Zagreb-Split, na kojem je bio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, obavljen iznajmljenim zrakoplovom. Sada, pak, Croatia Airlines raspolaže s flotom od 13 zrakoplova.

"Prvi komercijalni let pod oznakom hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika obavljen je 5. svibnja 1991. godine na liniji Zagreb-Split i predstavljao je uspostavu redovitog zračnog prometa unutar Hrvatske i ostvarenje sna o hrvatskoj zrakoplovnoj kompaniji," rekao je Žabo.