SURADNJA U AVIOPRIJEVOZU

Croatia Airlines i slovenska Adria ugovorili najam aviona

19.09.2011 u 13:39

Bionic
Reading

Uprave Croatia Airlinesa i Adria Airwaysa postigle su dogovor oko zajedničkih modela suradnje s ciljem postizanja boljih performansi i sinergijskog iskorištavanja potencijala obiju kompanija. Prvi korak u suradnji dviju kompanija bit će usmjeren na racionalizaciju korištenja flote, i to kroz reciprocitetno kratkoročno unajmljivanje zrakoplova, izvijestili su iz kompanije

'Zasad još nije moguće govoriti o konkretnim rutama, međutim, moguće je predvidjeti smjer suradnje po pitanju kapaciteta. Naime, flota Croatia Airlinesa sastoji se od mlaznih Airbusa A319 (132 sjedala), Airbusa A320 (164 sjedala) te turbopropa Dash Q400 (76 sjedala), a u floti Adrije Airwaysa, osim Airbusa 319 i 320, nalaze se mlazni zrakoplovi CRJ 900 (86 sjedala) i CRJ 200 (50 sjedala). U takvoj situaciji Adria Airways prvenstveno treba zrakoplove tipa Dash, a Croatia Airlines na pojedinim rutama zainteresiran je za korištenje zrakoplova CRJ 900', priopćili su iz Croatia Airlinesa.

Iz hrvatskog avioprijevoznika ističu da suradnja, koja je do sada uključivala ad hoc kratkoročno unajmljivanje zrakoplova, ne predstavlja nikakvu novost i već je bila ostvarena u razdobljima koja su za obje kompanije predstavljala vršno opterećenje (najčešće tijekom turističke sezone). Bliža suradnja dviju kompanija u budućnosti je moguća kroz zajedničko operiranje na pojedinim rutama, a ponajprije s ciljem postizanja veće profitabilnosti.

'Ovdje je prije svega riječ o regionalnoj suradnji i interesnom povezivanju dviju kompanija. Ovakav potez naići će i na pozitivan odjek Bruxellessa, koji podržava sve slične oblike regionalne suradnje. Dogovor Croatia Airlinesa i Adria Airwaysa predstavlja nagovještaj boljeg korištenja kapaciteta, dok će dugoročna planska suradnja donijeti pozitivne pomake za obje kompanije', izjavio je Srećko Šimunović, predsjednik uprave Croatia Airlinesa.

'Činjenica je da je Adria Airways pred završetkom financijskoga restrukturiranja, što je nužan uvjet za poslovnu sanaciju tvrtke. Optimizacija flote i regionalna suradnja važan je dio poslovne sanacije', rekao je Klemen Boštijančić, glavni izvršni direktor Adria Airwaysa.

Robert Vuga, izvršni direktor Adria Airwaysa pohvalio je dosadašnju izvrsnu suradnju između Croatia Airlinesa i Adria Airwaysa te naglasio mnogo otvorenih mogućnosti za postizanje operativnih sinergija, koje će bitno utjecati na troškovnu učinkovitost obiju tvrtki.