ODZVONILO I NJIMA

Crkva više neće biti porezna oaza

Marija Bistrica

Marija Bistrica

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Topolovec/PIXSELL

'Nema nikakvog dodatnog crkvenog poreza', rekao je ministar financija Boris Lalovac uoči današnje sjednice Vlade odgovarajući na novinarske upit o jučerašnjim pregovorima s čelnim ljudima Katoličke crkve

Ministar Lalovac zahvalio se kardinalu Bozaniću na konstruktivnim razgovorima ističući da su razgovarali o postojećim zakonskim rješenjima i ugovoru između Svete stolice i Republike Hrvatske, budući da je klauzula o doprinosima istekla. 'Otvorili smo pitanje kako ponovno plaćati doprinose za djelatnike Crkve', rekao je Bozanić.

'Samo smo se na marginama dotakli plaćanja poreza na jedan dio gospodarskih aktivnosti koje Crkva obavlja i tu je jasna poruka kardinala da su oni voljni participirati u plaćanju poreza sukladno pozitivnim zakonskim propisima', rekao je Lalovac naglašavajući da nema nikakvog dodatnog poreza za Katoličku crkvu.

No, iako nema dodatnog crkvenog poreza valja pojasniti da je na sastanku predstavnika Ministarstva financija i Crkve dogovoreno da tzv. pravne osobe Katoličke crkve ulaze u porezni sustav Republike Hrvatske i da Crkva postaje ravnopravan porezni obveznik s građanima i tvrtkama te da gubi dosadašnji povlašteni status “porezne oaze”, koju je imala kao vjerska zajednica.

Kako piše Večernji list, taj poprilično radikalan porezni zaokret dogovorili su osobno nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i ministar financija Boris Lalovac. Dogovor je pao u utorak u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije, a uz kardinala i ministra na sastanku su bili ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar, zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić-Kudeljan, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis te njegov zamjenik mons. Fabijan Svalina.

Crkva će tako morati plaćati porez na sve tzv. necrkvene prihode, a to su, primjerice, prihodi od iznajmljivanja prostora, trgovinske ili turističke, tj. hodočasničke djelatnosti

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!