'KAPTOL D.O.O.'

Crkva ulazi u sustav PDV-a?!

23.08.2010 u 09:01

Bionic
Reading

Netransparentno financijsko poslovanje mnogi Katoličkoj crkvi uzimaju kao jedan od glavnih grijeha. No to će se uskoro promijeniti. Crkva će ući u sustav PDV-a i izdavati račune

Kao i ostale vjerske zajednice u Hrvatskoj, i Katolička crkva oslobođena je plaćanja poreza, no samo na neprofitni dio prihoda, poput krštenja, sprovoda, krizme, itd., piše Večernji list.

'Neće biti računa za misu zadušnicu ili potvrdu za krizmanika, jer se ne radi o profitnoj djelatnosti. Međutim, svatko tko iznajmljuje neki crkveni prostor, prodaje svijeće i slično, trebao bi biti u sustavu PDV-a', objašnjavaju iz Crkve. Uostalom, u Hrvatskoj svatko čiji godišnji prihod premašuje 80 tisuća kuna ulazi u sustav PDV-a.

No Crkvi bi ulazak u sustav PDV-a odgovarao. Do sada je PDV plaćala kao i ostali građani, kao krajnji korisnici i nije imala pravo na njegov povrat.

'To se osobito osjeti kod obnova i gradnji crkvi i drugih objekata, gdje nam iskazani PDV na računu ne znači ništa. Da smo u sustavu PDV-a, imali bismo mogućnost njegova odbitka kao pretporeza i na taj bismo način uštedjeli tih 23 posto, jer bi račun bio manji upravo za taj postotak', kaže za Večernjak izvor s Kaptola.